Poutníci míří na Velehrad. Začínají tradiční Dny lidí dobré vůle

Na Velehradě vrcholí přípravy na největší tuzemskou křesťanskou pouť (zdroj: ČT24)

Na Velehradě vrcholí přípravy na Dny lidí dobré vůle. Svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje si tam každoročně připomínají desítky tisíc lidí. Oslavy začínají ve středu večerním koncertem a vyvrcholí ve čtvrtek hlavní mší svatou.

Ve středu musí být na Velehradu všechno hotovo, pódium na koncert i mši. Dolaďují se  bezpečnostní opatření a organizátoři nezapomínají ani na květiny. „S přípravami začínáme po skončení každého ročníku, v červenci srpnu už přemýšlíme, jakým směrem se budeme ubírat,“ řekl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Desítky poutníků vyrazily ze Svatého kopečku u Olomouce na devadesát kilometrů vzdálený Velehrad už v úterý ráno. Pouť je pro ně hlavně duchovní očistou.

Hotely a penziony jsou prakticky zaplněné. Jedna z posledních možností, jak se ubytovat, je ve stanovém městečku na louce pod hřbitovem. I tam si ale lidé musejí místo zarezervovat přes internet. V úterý jich zbývalo posledních několik desítek.

Na Velehrad pěšky, na kole nebo autobusem

Ani tisíce aut by se do malé obce nevešly. Od středy tak jejím centrem bez povolenky nikdo neprojede. Jediný příjezd do Velehradu, Modré a Salaše bude možný od Starého Města, trasa od Tupes a Bunče bude pro běžnou dopravu uzavřená.

„Ze zkušeností z loňských ročníků vyplývá, že je skutečně nezbytné uzavřít Velehrad pro individuální dopravu. Lidé mohou pohodlně zaparkovat na odstavném parkovišti na okraji Starého Města, odkud jezdí kyvadlová doprava na samý začátek Velehradu,“ řekl starosta Velehradu Aleš Mergental (nez.).

K nabíječce na mobily přibude bankomat

Pro cyklisty bude připravena úschovna kol v zahradě Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad – Vincentinum. Podle starosty se loni osvědčila praktická novinka, kdy byla z úřadu vytažena prodlužovací šňůra se zástrčkami a lidé si mohli například dobít telefon. Letos tato možnost bude také.

Nově najdou zájemci v turistickém centru bankomat. Všechny praktické informace o slavnostech si lze přečíst na webových stránkách www.velehrad.eu.

Vedení obce letos oslovilo všechny kraje v republice, aby na slavnosti poslaly své zástupce, a to páry v krojích. „Pozvání přijalo devět krajů,“ řekl Aleš Mergental. Krojovaní zástupci se zúčastní středeční modlitby za vlast i večerního koncertu a čtvrteční mše, kterou Dny lidí dobré vůle vrcholí.

Devatenáctý ročník slavností nabídne také tradiční ruční přepisování Bible, mezinárodní setkání vozíčkářů, aktivity pro děti a workshopy. Výročí republiky připomenou výstavy nazvané Katolická církev a republika – 100 let a Masaryk a Svatá země.