Na úřad nebo k lékaři sveze starší lidi Senior taxi nově i ve Vyškově

Senioři ve Vyškově mohou od začátku září využít městem dotované služby Senior taxi. Za poplatek dvacet korun se dostanou na městský úřad nebo k lékaři. Město za službu zaplatí ročně odhadem čtyři sta tisíc korun. Podobná služba funguje na jihu Moravy už například v Oslavanech, Ivančicích nebo ve Vsetíně.

Služba Senior taxi je určená lidem s trvalým pobytem na území města a jeho místních částí, kteří dovršili věk 65 let. Využít ji mohou také držitelé průkazů ZTP a ZTP/P bez rozlišení věku. Potřebují jediné, vyřídit si průkazku Senior taxi, kterou od začátku srpna vystavuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Vyškov.

„Zájemci chodí, volají, ptají se, vyřizují si průkazku. Senior taxi tak už žije svým životem, jsme rádi, že zájem ze strany našich seniorů je,“ řekl starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).

Na nákupy dotované taxi využít nepůjde

Registrace a vydání průkazu pro využívání služby je zdarma na počkání. Zájemcům stačí přinést občanský průkaz. „Pokud má někdo například problém s pohybem, průkazku za něj může vyřídit rodinný příslušník. Stačí, aby měl plnou moc. Ověřená být nemusí, samozřejmě ale musí přinést dotyčného občanský průkaz,“ vysvětlil starosta.

Senioři mohou speciálně označený vůz využít k odvezení z domova nejen na úřad nebo do nemocnice, ale i do rehabilitačního zařízení, na hřbitov či na autobusové a vlakové nádraží. „Cílové destinace jsou pevně dané, taxi tak nepůjde využít například k cestě za nákupy,“ vysvětlil Karel Goldemund.

Taxi odveze doprovod, vozík i hole

Taxi je uživatelům k dispozici každý všední den od půl sedmé ráno do půl třetí. Jízdu za poplatek dvacet korun si lidé musí telefonicky objednat. Přepravovaná osoba může mít s sebou jednočlenný doprovod, který platbu za převoz nehradí. Součástí služby je i přeprava menších zavazadel, popřípadě skládacího invalidního vozíku, chodítka nebo francouzských holí.

Službu senior taxi zavádí řada českých měst. V těch, kde už fungovala, ji rozšiřují. Na jihu Moravy funguje čtvrtým rokem například v Oslavanech a od loňského ledna v Kroměříži a v Ivančicích. Od letošního léta se mohou prostřednictvím služby senior taxi dopravovat i občané Vsetína a Valašských Klobouk, osvědčila se v Uherském Brodě nebo Kroměříži.