Seniory doveze k lékaři nebo na úřady městem dotované taxi nově ve Vsetíně a Valašských Kloboukách

K lékaři, na poštu, na úřady, do kostela či lékárny se budou moci od letošního léta prostřednictvím služby senior taxi dopravit občané Vsetína a Valašských Klobouk starší pětašedesáti let. Na Valašsku tuto službu provozují pouze v Zašové, ve Zlínském kraji se pak osvědčila také v Uherském Brodě nebo Kroměříži.

Právě během dubna probíhá výběr dodavatele na zvýhodněnou taxislužbu pro seniory ve Vsetíně. Bude v provozu od prázdnin za peníze města. „Jsme si vědomi, že některé lokality jsou hůře dostupné, proto chceme lidem umožnit snazší přístup. Na senior taxi máme v rozpočtu vyčleněno tři čtvrtě milionu korun,“ uvedla ke zřízení služby pro občany starší pětašedesáti let místostarostka Simona Hlaváčová (KDU-ČSL).

Vedení vsetínské radnice získávalo zkušenosti z několika měst, kde taxíky pro důchodce už fungují. Na Valašsku je to už tři roky v Zašové. „U nás je to velmi oblíbené, máme jen kladné ohlasy. Důchodci jezdí každý den,“ hodnotil starosta Zašové Jiljí Kubrický (KDU-ČSL).

Objednávka taxi den předem

Od června začne senior taxi jezdit také ve Valašských Kloboukách. Speciální dopravu budou moci využívat lidé nad 65 let a držitelé průkazů ZTP bez věkového omezení. „Jednosměrná jízdenka po městě bude stát 20 korun, do místních částí Lipina, Smolina a Mirošov 25 korun,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Zvonková.

„Senior taxi usnadní starším spoluobčanům pohyb po Valašských Kloboukách a do určité míry nahradí městskou hromadnou dopravu, samozřejmě s tou výhodou, že auto cestující přiveze přesně na místo, kam budou potřebovat,“ uvedla starostka Eliška Olšáková (nez.) s tím, že radnice bude službu půl roku dotovat částkou 180 tisíc korun a poté ji vyhodnotí. Cestující se musí zaregistrovat a objednat taxi den předem.

Dotovanou dopravu pro seniory nabízí ve Zlínském kraji také Uherský Brod, kde radnice zavedla službu loni, při 6731 jízdách ji využilo 484 lidí. Služba funguje i v Kroměříži, kde po roce fungování snížili věkovou hranici nutnou pro její využití ze 70 na 65 let.