Na Pardubicku přibývá nemocných dětí

Pardubice - Na Pardubicku se v posledních dnech výrazně zvýšil počet onemocnění virózou a nachlazení. Nejhorší je situace u dětí předškolního věku, a to téměř tři a půl tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel.

Krajští hygienici hlásí stav těsně pod hranicí epidemie. Inna Valentová z Krajské hygienické stanice Pardubice konstatuje, že podle statistiky došlo k nárůstu počtu akutních respiračních onemocnění především u věkové skupiny od patnácti do dvaceti čtyř let. Bohužel stále zůstává vysoká nemocnost u dětí předškolního věku.

Výskyt akutních respiračních onemocnění v Pardubickém kraji vzrostl v posledních dnech o více než 6 procent, u věkové skupiny patnáct až dvacet čtyři let dokonce o 20 procent. Lékaři připisují tento nárůst prudkým změnám počasí. Podle epidemioložky Evy Sansevičové z Pardubické krajské nemocnice je příčinou jednoznačně počasí, u dětí kolektiv. Nárůst nemocných zaznamenaly hlavně mateřské školky, tam je situace alarmující. V některých z nich chybí až třetina dětí, doba jejich nepřítomnosti trvá asi týden.

Pardubičtí epidemiologové tvrdí, že počet nemocných bude v příštích týdnech spíše klesat.