Na Lipně by se mohly o víkendu otevřít bruslařské okruhy, led postupně sílí

Led teď na Lipně dosahuje tloušťky asi 16 centimetrů (zdroj: ČT24)

Bruslení na zamrzlé lipenské přehradě ještě není zcela bezpečné. Aktuální mrazy sice pomohly a led postupně sílí, ale na hromadné bruslení to zatím nestačí. Dobrovolníci teď připravují okruhy na třech místech přehrady, které by mohli otevřít už o víkendu. Celou ledovou magistrálu ale zatím nezprovozní.

Na otevření magistrály je potřeba tloušťka ledu alespoň osmnáct centimetrů, vrtné sondy ale ukazují jen 16centimetrový příkrov. Led u Frymburka je navíc hrbolatý. Když dobrovolníci odhrnuli sníh, tak v něm objevili trhliny. Ty se proto nejdřív musely zadělat a až po zamrznutí mohla vjet na led technika.

Ledový příkrov v těchto dnech sílí každý den o jeden až dva centimetry, tloušťka ledu je ale na různých místech proměnlivá. „Může se stát, že na některém místě má třeba teď patnáct centimetrů, ale opodál to bude třeba jenom deset centimetrů,“ upozorňuje mluvčí lipenského skiareálu Vojen Smíšek.

Na Lipně jsou totiž spodní proudy a také přítoky, led proto nezamrzá rovnoměrně. Provozovatelé areálu tedy zatím nedoporučují vstup na led. Několik bruslařů se ale ve čtvrtek nenechalo odradit. 

O víkendu by se ale měl otevřít lipenský okruh, který měří asi čtyři kilometry. Bruslit by se mohlo také na oválech u Frymburka a Horní Plané. Letos to bude o měsíc dřív než před rokem.

Lipenská magistrála nabízí více než deset kilometrů na přírodním ledě

Celá ledová magistrála, která spojuje Lipno, Přední Výtoň a Frymburk, ale zatím otevřená nebude. Populární dráha na přírodním ledě měří více než deset kilometrů a patří mezi nejdelší podobné dráhy v Evropě. 

Dráha je široká osm metrů a je upravována technikou: dobrovolníci odklízejí sníh a zametají led kartáčem. Také pravidelně měří tloušťku ledu: magistrála je otevřena až při osmnácticentimetrové vrstvě, teploty pak musí být pod bodem mrazu.

V loňském roce tak byl celá magistrála v provozu jen necelé dva týdny na přelomu února a března. V roce 2017 si bruslaři užili zábavy déle: bruslařská magistrála byla v provozu více než měsíc (38 dní). Jde však jen o oficiální provoz, lidé bruslí na Lipně i mimo něj. Záchranáři ovšem varují, že tloušťka ledu nemusí být všude stejná a hrozí propadnutí.

iReportér: Co dělat, když se pod vámi prolomí led? (zdroj: ČT24)

Loni se sice na lipenské magistrále ledem nikdo nepropadl – auto ani bruslař. Před dvěma lety se ale koncem února pod jedoucím autem led prolomil, museli ho potom vyprošťovat hasiči.

Na Orlické přehradě pak loni skončilo bruslení tragicky, když se led prolomil pod třemi lidmi. Dva z nich se stihli zachránit, tělo třetího však našli hasiči až po pěti dnech.

  • Nevstupuj na led, pokud nemáš jistotu, že tě unese
  • Hromadné bruslení je nebezpečné, pokud nemá led sílu 18 cm
  • Nepohybuj se na ledě ve skupinách
  • Na ledě se chovej obezřetně a prozíravě, při praskání ledu nepokračuj dále v pohybu, více rozlož svou váhu na ploše
  • Používej sebezáchranné hroty
  • Jisti se při pobytu na ledě (lanem, přilbou, připoutáním ke kamarádovi apod.)
  • Nevstupuj na jezero v místech, kde může být tenčí led (např. v místě přítoků, potoků, mokřin a mostů)
  • Měj u sebe pomůcky pro nadlehčení při případném propadnutí
  • V případě záchranné akce zajisti postiženému teplo a základní životní funkce
  • Při jakémkoliv nebezpečí volej vždy záchranáře na tísňové lince 112