Muž čelí obvinění, že čerpal dotace místo rodin postižených tornádem

Dotační podvod v obcích postižených tornádem (zdroj: ČT24)

Kriminalisté obvinili muže, který se podle nich v jihomoravských obcích zasažených tornádem dopustil dotačního podvodu. Podle obvinění se obohatil na několika rodinách, kterým živel zničil domy. Jejich jménem čerpal dotaci na vlastní účet.

Stavba povolena, ale zastavena. Došly peníze i síly. „Manžel stavěl sám, ale teď musel přestat, protože si strhal vazy v ramenou,“ vysvětlila paní Milada. Její manžel se do stavby pustil sám poté, co jim pracovník dům rozestavěl a přestal komunikovat. Vybral ale státní dotaci na jejich jméno.

„Já jsem viděla tu žádost až s vypsanými fakturami, když se to řešilo na policii. Oni se ptali, jestli jsem to podepsala, nepodepsala, podpis byl zfalšovaný,“ poznamenala žena. Podvodník vybral milion a půl, rodině zbylo vyčerpat dotaci půl milionu korun.

I proto se paní Milada obrátila na policii. A nebyla sama. „V některých skutcích se souhlasem poškozených, v jiných zcela bez jejich vědomí muž vyřizoval vyplácení dotací. Nikdo ale nemohl tušit, že peníze inkasuje za práci, která nebyla vykonána, případně se realizovala pouze zčásti,“ popsal mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Šestapadesátiletý muž z Prahy takto poškodil šest rodin, které měly zničený dům po tornádu. „Vím, že se lidé setkali s tím, že si někoho objednali a on buď nepřijel, nebo přijel na chvíli a pak zmizel,“ řekla obyvatelka Hrušek Jana Koníčková. „Lidé nabízeli všelijaké zednické práce, bylo to tak, že každý, kdo se nebál vylézt na střechu, byl tesař nebo pokrývač. Dělali nekvalitní práci, sebrali zálohy a už je nikdy nikdo neviděl,“ potvrdil majitel restaurace z Hrušek Jiří Škrabal.

Kriminalisté muže obvinili z dotačního podvodu a poškození cizích prav. Škoda se vyšplhala víc než na šest milionů korun, obviněnému hrozí až osm let ve vězení.