Most u Zvíkovského Podhradí se na půl roku uzavřel. Cesta na Tábor se prodlouží o patnáct kilometrů

Zvíkovský most byl uzavřen. Projde rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Most přes Vltavu u Zvíkovského Podhradí se v úterý po třiceti letech od poslední rekonstrukce uzavřel. Pro řidiče na Písecku to znamená, že na trase mezi Milevskem a Čimelicemi neprojedou, využít musejí dlouhou objížďku. Uzavírka mostu má trvat půl roku. Jihočeský kraj práce nechtěl odkládat kvůli špatnému stavu mostu.

Zvíkovský most nad Vltavou stojí už více než šedesát let. Ještě o Velikonocích po něm řidiči bez problémů projeli, od úterý však musejí jinudy. Stav mostu se totiž výrazně zhoršil a potřebuje rekonstrukci. „Chybí tady těsnění a dochází k zatékání vody do opěr,“ vysvětlil stavbyvedoucí firmy Colas Jakub Vodňanský. Jihočeský kraj už nechtěl rekonstrukci odkládat. Na most tak najela nákladní auta a začalo frézování povrchu vozovky.

Loni byl zavřený Zvíkovský most přes řeku Otavu, letos stavbaři opravují ten nad Vltavou. „Znamená to zase objížďku o patnáct kilometrů dál směrem na Milevsko a Tábor,“ řekl starosta Zvíkovského Podhradí Josef Bárta (nestr.). Lidé mohou využít dvě trasy – přes Podolský most a Žďákovský most přes Orlík.

Zvíkovský most je dlouhý 255 metrů, největší provoz je na něm v létě. „Opravuje se z několika důvodů. Ten hlavní je, že stávající záchytný systém na mostě už nesplňuje současné požadavky na bezpečnost,“ uvedl Martin Frdlík, který stavbu dozoruje.

Údržbu ale potřebuje nejen nosná konstrukce, bude nutné vyměnit i mostní závěry, hydroizolaci, asfalt i zábradlí. Záchytný systém bude po ukončení prací stejný jako na mostě přes Otavu, to znamená, že svodidla oddělí chodník od vozovky.

Firma by měla rekonstrukci zvládnout do konce září letošního roku. Jihočeský kraj za tyto práce zaplatí 87 milionů korun.