Zájem o monoklonální protilátky roste. Pomáhají lidem ohroženým závažným průběhem covidu

Události v regionech: Nemocnice podávají monoklonální protilátky (zdroj: ČT24)

Se stoupajícími počty lidí nakažených koronavirem se zvyšuje zájem o využití takzvaných monoklonálních protilátek, které dokážou zabránit závažnému průběhu onemocnění covid-19. Pacient ale musí splnit předepsaná kritéria a souhlasit s experimentální léčbou. Lékaři v ostravské fakultní (FNO) i karvinské nemocnici mají s protilátkami dobrou zkušenost, léčbu už nabízí velká část větších nemocnic.

Látky dokážou omezit nebo i zastavit šíření koronaviru v těle. V ostravské fakultní nemocnici je v infuzích podají až dvaceti pacientům denně. Cílem je, aby covidoví pacienti, u kterých je předpoklad zhoršení stavu, nepotřebovali intenzivní péči v nemocnicích.

Protilátky mohou dostat i lidé očkovaní. Jedním ze základních pravidel je, aby se podaly na počátku onemocnění. „Každý pacient, který je starší pětašedesáti let, může dostat monoklonální protilátky. Potom jsou to lidé se závažnými onemocněními, lidé užívající léky, prostě ti, kteří by měli závažný průběh covidu,“ vyjmenovala primářka Kliniky infekčního lékařství FNO Lenka Petroušová.

Na tento typ léčby by měl pacienta poslat obvodní lékař. Mnozí lidé, kteří jsou pozitivní na covid, ale volají přímo do nemocnic. „Pokud má indikaci, nebráním se tomu, ale upřednostňujeme komunikaci přes lékaře, je to rychlejší,“ upřesnila Petroušová.

Zhruba sedmi pacientům denně podají monoklonální protilátky v karvinské nemocnici. I tam zdůrazňují, že důležité je podat infuze včas. „Když se pacient dozví o onemocnění v pátek, čekat dva dny na praktického lékaře je něco mezi životem a smrtí. Takže logicky mu pomůžeme hned,“ uvedl primář interního oddělení Nemocnice Karviná-Ráj Petr Opletal.

Protilátky aplikují sedm dní v týdnu, 24 hodin denně na oddělení urgentního příjmu. Podání infuze zabere zhruba hodinu. Lékaři v obou nemocnicích mají s léčbou dobré zkušenosti a pacienti se díky ní mohou vyhnout lůžkům s intenzivní péči.