Ostravský dům kultury slaví 60 let. Další dekáda začne přestavbou

Jako bílou loď uprostřed černé Ostravy popisoval dobový tisk budovu kulturního domu, který byl v Ostravě slavnostně otevřen 16. dubna 1961. Neoklasicistní stavba architekta Jaroslava Fragnera se záhy stala zásadním kulturním a společenským centrem města. V pátek slaví šedesát let.

Postavili jej na místě, kde stálo původně hřbitovní květinářství. Ostravský kulturní dům otevřel s obrovskou pompou. Rozlehlá stavba má krémovou fasádu s nezaměnitelným průčelím a na střeše ji zdobí šest soch.

„Těchto šest alegorických soch má znázorňovat člověka při práci, ale také při oddechu, takže v průčelí najdeme například matku s dětmi anebo například sochu zlepšovatele,“ přiblížila místopředsedkyně představenstva Domu kultury města Ostravy (DKMO) Petra Javůrková.

Zázemí v něm našli i kaktusáři

Pod střechou domu kultury se setkávali také klubisté nejrůznějšího zaměření, například folklorní soubor Opavica nebo Taneční klub Jarky Calábkové Ostrava. „Střední křídlo patřilo klubové činnosti a spolkové činnosti. Zázemí zde měli například kaktusáři. Od roku 1961 zde našlo působiště Divadlo Petra Bezruče, následně zde začala koncertovat Janáčkova filharmonie,“ vyjmenovala Javůrková.

Orchestr zde má i svou zkušebnu a zázemí, které je dnes už ale nedostatečné. Kulturní dům proto čeká kompletní rekonstrukce, přistaví se k němu zároveň nová moderní koncertní síň, která bude mít tvar hudebního pouzdra. „Sál bude mít kapacitu 1300 lidí,“ uvedla Javůrková.

Na střeše domu se v pátek konal i narozeninový happening. Architekt původního návrhu Jaroslav Fragner se na něm setkal s architektem nové přístavby Stevenem Hallem. „Ti dva si tady symbolicky připijí a propojí minulost a budoucnost tohoto domu,“ přiblížil programový vedoucí DKMO Jiří Močička.

Koncertní sál za dvě miliardy korun se začne stavět v roce 2023 a první návštěvníky přivítá dva roky poté.