Ostravská nemocnice má novou laboratorní linku, vyhodnotí až šest set vzorků za hodinu

Fakultní nemocnice v Ostravě má novou automatickou vysokokapacitní linku, která zvládne během hodiny analyzovat až šest set vzorků. Výrazně tak zkrátí dobu čekání lékařů na výsledky odběrů pacientů. Diagnostika a začátek léčby tak bude rychlejší.

Nová linka v ostravské fakultní nemocnici umí rozpoznat jaterní poškození, nádorová onemocnění, postižení mozku, srdce nebo velkých cév i další desítky onemocnění. Vzorky navíc vyhodnotí za výrazně kratší dobu, než za jakou tomu bylo doteď zvykem. „Bylo to cílem, abychom zvýšili rychlost, prostupnost nebo průchod vzorků, aby odezva pro klinika byla rychlejší,“ uvedl primář Oddělení klinické biochemie Zdeněk Švagera.

Diagnostika se provádí z krve nebo moči pacienta. Proces začíná vložením zkumavky do vstupního modulu. „Po vložení vzorku si automatická linka nebo vstupní modul daný vzorek vezme a vkládá ho do dopravníkového pásu, kterým putuje celou laboratoří kolem jednotlivých analyzátorů a přes jednotlivé moduly,“ popsal Švagera.

Vzorky projíždí na dopravníkovém pásu
Zdroj: Twitter Fakultní nemocnice Ostrava

Součástí linky je pak i skladovací modul, ve kterém zůstanou vzorky po dobu sedmi dnů při teplotě 4 až 8 stupňů. To znamená, že na případné odběry nemusí pacient po tuto dobu znovu. Lékař si pouze z modulu jeho vzorek vytáhne.

Linka navíc dokáže vzorky, které mají vyšší prioritu, například u pacientů s akutním problémem, vyhodnotit přednostně. V takových případech znají lékaři výsledky do 45 minut. „Přichází pacient s bolestí na hrudi. Udělá se odběr, stanovíme troponim a na základě toho řekneme, že se jedná o akutní infarkt myokardu,“ vysvětlil Švagera.

Do Ostravy zamíří vzorky z celého kraje

Linka bude v chodu nepřetržitě, analyzovat bude totiž i vzorky z jiných nemocnic nebo laboratoří Moravskoslezského kraje. V takto komplexním složení modulů je navíc v Česku jediná.

„Zhruba 70 procent oborů medicíny to bude využívat plně. To znamená všechny pracoviště klinických oborů, ať už operačních, nebo interních,“ uvedl ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant. Využívaná tak bude napříč všemi lékařskými obory. Její přínos je podle odborníků také v tom, že při svém provozu takřka nepotřebuje zásah lidské ruky.