Množství lidí otrávených syntetickým kanabinoidem vzrostlo na 21. Policie už stíhá šest osob

Na Ostravsku dál přibývá otrav syntetickou marihuanou (zdroj: ČT24)

Lidí intoxikovaných nebezpečným syntetickým kanabinoidem, který se šíří hlavně v Ostravě, přibývá. Už je jich jedenadvacet. Stoupl i počet obviněných, kterých je aktuálně šest. Policisté ve čtvrtek obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy čtyřiadvacetiletého a šestatřicetiletého muže. Čtyři muži, jejichž stíhání policie oznámila dříve, jsou ve věku 17 až 41 let.

Nově obviněnému šestatřicetiletému muži hrozí trest od deseti do 18 let, zatímco pěti ostatním obviněným jen pětiletý trest. Policie bude pro tohoto muže také navrhovat vazbu. Důvodem je, že jeho obvinění souvisí s případem bezdomovce, který po požití drogy zemřel. Uvedl to vedoucí vyšetřování a náměstek ředitele pro službu kriminální policie Radim Wita.

Po požití drogy dosud zemřel jeden člověk. Policisté odhalili také další desítky balení drogy. Fakt, že mrtvých není více, je podle Wity spíše dílem náhody. Její uživatelé totiž měli štěstí, že psychotropní látku ve větší míře neužili spolu s dalšími drogami nebo ji nekombinovali s alkoholem. Bezdomovec, který po užití drogy zemřel, byl zároveň silně opilý.

Jednou z posledních přiotrávených byla pětatřicetiletá žena, která neznámou látku údajně našla. Načež ji kouřila a začala mít zdravotní problémy. „Poté byla ošetřena zdravotníky a převezena do nemocnice,“ uvedla policejní mluvčí.

Policie varuje před těmito sáčky se syntetickou drogou
Zdroj: ČT24

Látka mohla být v Ostravě už dříve

Není vyloučeno, že droga se v Ostravě vyskytla už dříve. „Nedokážeme vyloučit, že se někteří z pacientů mohli ošetřovat už před tím pondělím. Ozval se jeden z lékařů, že pacienta s velmi podobnými příznaky vezl už někdy během minulého týdne,“ řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Podle něj byl pondělní případ specifický tím, že byli dva pacienti na jednom místě a jeden zemřel. Týž den dopoledne byl navíc intoxikován chlapec a u obou pondělních případů zasahoval stejný lékař.

Policie se případem začala zabývat poté, kdy v pondělí v Komenského sadech zkolabovali dva muži bez domova, dvaatřicetiletý muž přes snahu záchranářů zemřel. Drogu ale kombinovali s velkým množstvím alkoholu. Podle mluvčí se droga šíří i mezi jinými skupinami lidí, než jsou jen lidé bez domova.

Šestatřicetiletý bezdomovec z pondělního případu v Komenského sadech, který měl po požití drogy vážné zdravotní komplikace, je stále na jednotce intenzivní péče v Městské nemocnici Ostrava, řekla její mluvčí Andrea Vojkovská. Už dříve uvedla, že stav pacienta je stabilizovaný. Podle Vojkovské nemocnice ve středu ošetřila v této souvislosti na urgentním příjmu jednoho pacienta, který byl ale posléze propuštěn.

Náměstek ostravského primátora pro zdravotnictví Michal Mariánek (Ostravak) dodal, že město už o problematice informovalo odborníky, kteří pracují s drogově závislými. 

Kontaktovali jsme Renarkon a další organizace, které pracují s uživateli drog, aby jejich zaměstnanci v rámci terénní práce a v kontaktních centrech informovali klienty o rizicích drogy, která přímo po požití může ohrozit jejich život.
Michal Mariánek
náměstek ostravského primátora pro zdravotnictví

Policie apeluje na veřejnost, aby byla obezřetná a drogu neužívala. Droga je velmi nebezpečná, silná, a navíc je složité odhadnout množství, které si lze aplikovat. „Nástup té drogy je velmi rychlý a velmi nebezpečný,“ řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Podle něj policie v této souvislosti uvítá jakékoliv informace, které lze volat na tísňovou linku 158.

Synteticky vyrobené kanabinoidy se nejčastěji kouří. Distribuují se jako rostlinná směs nebo hmota podobná hašiši. Po užití se objevují zdravotní obtíže jako zrychlený tep, nevolnost, zvracení, křeče. Látky vyvolávají i deprese a úzkostné stavy či sebevražedné myšlenky. Méně časté bývají infarkt, mrtvice, poškození ledvin a psychóza.

Devadesátka ČT24: Rizika syntetických drog (zdroj: ČT24)

Odkud se syntetická marihuana do Ostravy dostala, v tuto chvíli není jasné. Jednou z možností je Polsko. Letos se tam uměle vyrobenými drogami jen do června otrávilo 1942 lidí. Nejvíc v Lodžském a Slezském vojvodství, která jsou blízko hranic s Českem.

Distributoři se mohou zbavovat zásob

Masivní otravu se stovkami postižených už v zemi řešili i v roce 2015. Na trhu tehdy kolovala syntetická droga v Česku známá pod názvem Mocnář nebo Silák. Do Polska se dostávala z Asie. Uživatelé po ní byli agresivní a dezorientovaní a končili v nemocnicích. Policie vedle zatýkání distributorů likvidovala prodejny, vláda slíbila tvrdý postup. Počet obětí se sice snížil, obchod ale běží dál, jen se většinou přesunul na internet.

Otrávení drogami v Polsku
Zdroj: ČT24

Na nové druhy narkotik proto v Polsku reaguje novela zákona, která začne platit už od listopadu. Za držení syntetických drog hrozí až tři roky vězení, za jejich prodej dvanáct let. Distributoři se tak nyní mohou zbavovat zásob.