Místo tržnice komunitní centrum. Velké Meziříčí chce důstojnější využití synagogy

Konec tržnice v synagoze (zdroj: ČT24)

Novogotická synagoga ve Velkém Meziříčí, která nyní slouží jako tržnice, by mohla už brzy změnit majitele, a najít tak důstojnější využití. Židovská obec nabízí synagogu městu za symbolickou korunu. V budově by pak mohlo být komunitní centrum nebo koncertní sál.

Novogotická památkově chráněná stavba v současné době slouží jako tržnice s levným asijským zbožím. Budovu má obchodník pronajatou od brněnské Židovské obce. Díky tomu se daří objekt udržovat v relativně dobrém stavu. Peníze z pronájmu umožnily například opravit střechu.

Na převedení synagogy do majetku města za symbolickou cenu se už radnice ve Velkém Meziříčí s Židovskou obcí prakticky dohodla, zbývá transakci dokončit. Město by ale muselo do památky investovat desítky milionů. „Přes to všechno, co nás čeká za investice, bychom se k tomu čelem postavit měli,“ řekl starosta města Alexandros Kaminaras (Společně VM). Rozhodnutí by podle něj mělo padnout v tomto volebním období.

Postupné oživení synagogy

Město připravuje řadu investic, například rekonstrukci knihovny, zimního stadionu a náměstí, do synagogy v dohledné době nebude moci investovat víc peněz. Podle starosty by bylo možné oživovat synagogu pro veřejnost postupně.

„Nabízí se myšlenka vzniku nějakého komunitního centra nebo nějakého variabilního prostoru, který by byl jednou využit pro nějaký koncert, jednou pro přednášku, jednou pro charitativní akci,“ nastínil.

Podle stavebně-technického průzkumu, který má město k dispozici, je objekt synagogy stabilizovaný. „I kdybychom do něj neinvestovali v dohledné době, na což peníze mít nebudeme, tak nespadne, nikoho nebude ohrožovat,“ podotkl Kaminaras.

Bude potřeba sehnat dotace

Podle místostarosty Martina Kamana (Společně VM) by například bylo složité shánět na synagogu dotace nebo provozovatele, když nebude města. Převzetí budovy by přineslo náklady na její vytápění a udržování, využívat by ji asi zpočátku šlo jen občas. „Ale zdá se nám, že to dává smysl,“ řekl.

Běžně nepřístupné prostory synagogy ve Velkém Meziříčí
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Zkouškou akustiky byl koncert v rámci loňského festivalu filozofie. Do patra synagogy, kde je jinak sklad oblečení, přišly tehdy desítky lidí. A všichni záměr města podpořili. „Říkali, že je to úžasné, že tam nikdy nebyli a teprve teď vidí, jaké jsou tam krásné klenby,“ poznamenal ředitel Evropského festivalu filozofie Milan Dufek.

Nová synagoga byla vystavěná v letech 1868 až 1870. Podle dostupných údajů naposled sloužila svému účelu v roce 1940. Později v ní bylo kvůli skladování vestavěno patro, které zakrývá pohled na klenbu. Vedle Nové synagogy stojí Stará synagoga pocházející z konce sedmnáctého století.

Bývalá synagoga v Prostějově

Odkoupit a zrekonstruovat bývalou synagogu by chtělo i město Prostějov. Léta bez užitku chátrá a je v havarijním stavu. Současní majitelé ji radnici nabídli za 6,8 milionu korun. Radní ale tuto cenu považují za přemrštěnou. „Ve své nabídce prodeje vlastník uvádí, že z důvodu vysokých finančních nákladů není schopen zajistit rekonstrukci stavby. Synagogu proto nabídl městu,“ uvedla primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Město Prostějov vlastníkovi předložilo návrh na odkup synagogy ve výši čtyři sta tisíc korun, tedy za stejnou cenu, za kterou budovu odkoupil v roce 2017 od pravoslavné církve. „Tato cena se vlastníkovi zdá neakceptovatelná,“ dodala Sokolová.

Bývalá synagoga Bet ha-midraš v Prostějově
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Národní památkový ústav synagogu v roce 2013 zařadil na seznam ohrožených památek. Majitelka synagogy Lenka Skácelová řekla, že nabízená cena za nemovitost vychází z odhadu a je ochotna o podmínkách prodeje s městem dál jednat.

Podle ní jsou informace radních zavádějící. „Nezohledňují investice za opravy, které jsme na budově provedli,“ uvedla Skácelová, která se svým manželem radnici nabídla alternativní realitní transakci. „Kdyby nám město dokázalo nabídnout jako výměnu za synagogu nemovitost, kde by byl podobně jako v synagoze obyčejný bytový prostor a nebytový prostor sloužící pro naše osobní věci. Toto by bylo naše přání,“ přiblížila. V opačném případě chtějí manželé synagogu nabídnout k prodeji prostřednictvím realitní kanceláře.

Synagoga byla postavena v devadesátých letech osmnáctého století, později byla upravena v empírovém slohu. Za druhé světové války byla uzavřena a po válce se jejím majitelem stala pravoslavná církev. Synagoga poté už svému původnímu účelu nesloužila. Po roce 1989 měla několik majitelů, žádný z nich se nepustil do její opravy.