Místo policistů kontrolují turisty na Hradě rámy, fronty jsou opět delší

U vstupu do areálu Pražského hradu se objevily dva bezpečnostní rámy. Nahradily osobní prohlídky přicházejících návštěvníků. Turisté nyní na vstup čekají ještě déle, Hrad však očekává, že se situace během několika dnů zlepší.

Místo vojáků a policistů, kteří lidem přicházejícím na Pražský hrad kontrolovali zavazadla od počátku srpna, nyní dohlížejí na bezpečnost v hradním areálu bezpečnostní rámy. Jsou zatím jen u jednoho vchodu, a to na Hradčanském náměstí u prvního nádvoří. Jde nyní o jediný veřejný vstup na nádvoří, Branou gigantů lze pouze vycházet.

Zatímco při osobních prohlídkách se situace postupně zklidnila a dlouhé řady zájemců, které se zprvu tvořily, se zkrátily, po spuštění rámů jsou opět dlouhé. Dopoledne fronta dosahovala až do poloviny Hradčanského náměstí.

Mluvčí prezidenta republiky však očekává, že i tentokrát se nakonec situace zlepší a fronty budou kratší. „V prvopočátku, když je zaveden nový technický prostředek typu rámu, tak může docházet k většímu zdržení,“ uvedl mluvčí. Upřesnil přitom, že minulý týden čekali lidé na vstup do hradního areálu nanejvýš 27 minut.

Podle mluvčího se zavedly na Hradě bezpečnostní kontroly kvůli ochraně návštěvníků. „Nikterak tedy nesouvisí se zajištěním bezpečnosti pana prezidenta. Když byla spuštěna, byl pan prezident po celý týden v Lánech,“ poznamenal. „Nové technické prostředky“ by se postupně měly objevit i u dalších vstupů na Pražský hrad a nejenom tam. „Není žádným tajemstvím, že plánujeme instalaci rámů při vstupu do Chrámu svatého Víta,“ uzavřel prezidentův mluvčí.

Někteří bezpečnostní experti upozornili, že lidé čekající ve frontě jsou ohroženi více, než když se procházejí po hradních nádvořích. Kontroly kritizovala i řada politiků včetně pražské primátorky Adriany Krnáčové. „Před rámy se kumuluje moc lidí, takže pokud by chtěl někdo vyvolat nebezpečnou situaci, má ideální možnost,“ řekla v Interview ČT24. Vadilo jí také, že se magistrát o kontrolách předem nedozvěděl. Smysl původních osobních prohlídek zpochybnili také reportéři Mladé fronty Dnes, kterým se podařilo přes kontrolu propašovat dva nože a plynovou pistoli. Hrad vzápětí oznámil, že se kontroly zpřísnily.