Méně lůžek, menší tržby. Nové apartmány vylidňují Krkonoše

Události: Nové apartmány vylidňují Krkonoše (zdroj: ČT24)

Ve Špindlerově Mlýně ubývá hotelů. Nahrazují je apartmánové domy, ve kterých se běžně ubytovat nelze. Noví majitelé většinou rekonstruují objekty, jež dříve nabízely levnější lůžka. Trend je patrný také v dalších horských centrech. Zástupci měst však upozorňují na to, že zakázat takovou přestavbu je obtížné.

Odhady infocentra ve Špindlerově Mlýně mluví o tom, že kvůli apartmánům ve městě zmizela až desetina hotelových lůžek, tedy okolo tisícovky. „Úbytek lůžek způsobuje to, že v exponovaných termínech je ,Špindlʼ opravdu vyprodaný,“ říká majitel infocentra Martin Jandura.

Apartmány přitom často nahrazují hotely, které nabízely levnější lůžka. Špindlerův Mlýn ale láká a luxusnější apartmány jsou v kurzu. Přesvědčit se o tom lze i v nabídkách realitních kanceláří.

Návštěvnost v létě je kvůli tomu paradoxně horší. „Kupují si to tady bohatí lidé a pak sem přes léto nejezdí, přijedou sem jen na zimu. Je to znát na tržbách a dalších věcech, že sem jezdí méně lidí,“ všímá si zástupce provozní místní restaurace Josef Vosmík.

Zatímco do hotelu podnikatelé musí shánět zaměstnance a starat se, aby se hosté vraceli, s apartmány takové problémy nemají. „Apartmány jsou nejrychleji vydělané peníze. V podstatě se to postaví, prodá a zisk je hned,“ vysvětluje hoteliér Tomáš Tyle.

Zakázat proměnu horských center je obtížné. „Regulace takové výstavby je velmi obtížná. Vždycky je to spíš na té dohodě, že investor přistoupí na podmínky města. Jinak to mnohdy končí u správních soudů,“ říká předseda svazku měst a obcí Krkonoše Jan Sobotka.

Sobotka přitom potvrzuje, že nejde jenom o problém Špindlerova Mlýna, ale také dalších krkonošských obcí.