Masopust v Milevsku se zapíše do knihy rekordů

Milevsko - Účastníci tradičního milevského průvodu maškar se postarali o nový český rekord. Na místě se totiž shromáždilo celkem 629 masek. Rekord dosud držely Dolní Kounice na Brněnsku, kde se sešlo 196 lidí v kostýmech. Milevsko je tak předčilo víc než trojnásobně.

Dvoukilometrového pochodu se zúčastnily stovky masek. Do ulic zamířili rytíři, vodníci, vězni, falešní doktoři, princezny, Simpsonovi, šestimetrový drak nebo pojízdné popraviště se špalkem a šibenicí.

Podle organizátorů nejde o tradiční, ale spíše o moderní masopustní průvod. Účastníci si dělají legraci sami ze sebe. Na diváky v ulicích házeli rýži, rozdávali jim pivo a potírali je pěnou. „Snažíme se jít spíše recesistickou formou, různé firmy či zájmové organizace si vyrobí svoje alegorické vozy,“ uvedl spoluorganizátor Vít Kratochvíl.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nošení maškar bývalo v minulosti pro účinkující zvláštním vyznamenáním. Zájem o účast v průvodu ale v posledních letech značně upadal. Podle organizátorů pomohla změna scénáře, která znovu lidi přilákala. Místní masopust patří k nejstarším v kraji. Letos se tady uskutečnil už 149. ročník. Masopustní rej tady v minulosti dokázaly přerušit pouze dvě světové války a pak šedesátá léta.