Marmelády z jihu Moravy jsou plné fantazie a slaví světové úspěchy

Dvě producentky domácích marmelád z jižní Moravy i letos uspěly na mezinárodní soutěži World´s Marmalade Awards ve Velké Británii. V konkurenci výrobců ze třiceti zemí světa získaly za své domácí výrobky několik stříbrných a bronzových medailí.

Veronika Bryjová a Veronika Konečná začaly vařit své marmelády před čtyřmi lety a obě letos sklidily obrovský úspěch. V březnu získaly stříbrné a bronzové medaile na jedné z nejprestižnějších světových soutěží marmelád ve Velké Británii. Soutěž se koná ve městě Dalemain a každý rok se tam sejde na tři tisíce marmelád z třiceti zemí světa.

Veroniku Konečnou naučila marmelády vařit babička. Přebrala nejen její receptury, ale hlavně cenné rady. „Domácí ovoce si naložíme do cukru, já používám třtinový, a necháme pěkně den proležet. Popřípadě tomu můžeme dát nějakou příchuť, nějakou bylinku, citron na podpoření chuti a jako za našich babiček se potom džem pomalinku po naběračkách dává do skleniček,“ popisuje výrobu Veronika Konečná.

Veškeré ovoce je ze zahrádky nebo z lesa a bez chemie

Její nejúspěšnější marmeláda pro letošní rok je višňová s kakaem, čokoládou a levandulí. Naplno se marmeládám začala věnovat až po vítězství v první soutěži. Před ním zkoušela různé profese, dělala manikúru, nebo pracovala u manžela ve stolařské dílně a ovocné dobroty vařila jen pro rodinu a známé.

Ovoce pěstuje na své a babiččině zahradě, chodí pro ně také do lesa. Pro ostružiny na Vyškovsko, pro borůvky do Krkonoš, pro pomeranče a citrony na Sardinii. Zásadní je pro Veroniku Konečnou to, aby všechny ingredience v jejích skleničkách byly bez chemie. Některé marmelády vyrábí dokonce i bez cukru. „Udělala jsem už dvě kolekce. Oblíbená je jahodová marmeláda s agarem a citronem,“ popsala Veronika Konečná.

5 minut
V létě s Veronikou Konečnou sbírala ovoce v lese Iva Vodáková
Zdroj: ČT24

Kombinace ovoce a přísad vznikají náhodou

Veronika Bryjová k vaření a pečení tíhla už odmalička, na vše si ale musela přijít sama. Metodou pokus omyl. „Kombinace vzniknou často úplně náhodou. Já to hodně vnímám i podle vůní. Něco třeba někdy vařím a něco mi evokuje nějaké koření,“ popsala Veronika Bryjová. Největší úspěch měla na soutěži její pomerančová marmeláda se šafránem.

Výrobkyně marmelád uspěly už i v minulých ročnících soutěže. „Je pravda, že české marmelády mají úspěch velmi často, ale proč, to je mi záhadou,“ dodala Veronika Konečná.

Pro obě Veroniky znamenají medaile z Británie obrovskou motivaci a chuť vymýšlet nové a neotřelé kombinace.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Na severu Čech platí výstraha před ledovkou

Na severu Čech se může v sobotu večer při mrznoucím mrholení nebo dešti tvořit slabá ledovka. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hrozí úrazy a komplikace v dopravě. Během noci na neděli riziko mrznoucích srážek pomine.
před 10 hhodinami

Hasiči měli o Vánocích přes tisíc zásahů. V meziročním srovnání jde o nadprůměr

Hasiči v tuzemsku měli o Vánocích 1163 výjezdů, z toho 178 bylo k požárům. Podle počtu událostí tak byly letošní svátky mírně nadprůměrné, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová. Nejvíce práce měli hasiči na Štědrý den, kdy bylo zásahů 515. Některé požáry během svátků přitom způsobily mnohamilionové škody.
před 12 hhodinami

Na náměstí v Postoloprtech se potkávají Oldřich s Boženou

Postoloprty na Lounsku dokončují největší investici v historii města, kterou je rekonstrukce náměstí za 115 milionů korun. Její součástí je i obří vydlážděná mozaika. V celku si ji půjde nejlépe prohlédnout z výšky. Zobrazuje pověst o setkání Oldřicha a Boženy. Podle kroniky se tak stalo právě u Postoloprt, když byl kníže na lovu.
před 13 hhodinami

Modernizace železničního uzlu Česká Třebová má za sebou první rok

Nové koleje i nádražní objekty vyrostly během prvního roku modernizace železničního uzlu Česká Třebová. Investice za téměř dvacet miliard je plánována na šest let. Má přinést bezpečnější a rychlejší průjezd vlaků i pohodlnější cestování. Lidé pocítí dopad stavebních prací hlavně v druhé polovině oprav.
před 14 hhodinami

Z Bedřichova po konci vleků odcházejí i hoteloví hosté

Dlouholetý provozovatel, který měl v Bedřichově v Jizerských horách celkem pět vleků, už ve středisku podnikat nechce. Místní proto hledají cestu, jak v budoucnu provoz obnovit. Uzavření sjezdovek už dopadá na některé podnikatele.
před 15 hhodinami

Na přelomu roku se čeká sníh a teploty pod průměrem

Na přelomu roku do Česka přijde zima. Teploty i přes den budou jen mírně nad nulou, hlavně na horách bude sněžit a lze očekávat sněhové jazyky i závěje, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ani v prvním týdnu roku 2026 se ráz počasí příliš nezmění.
včera v 20:39

Lipno zamrzá, bruslit na něm je ale zatím hazard

Lipenské jezero postupně zamrzá. Místy má sice led tloušťku kolem čtyř až pěti centimetrů, zatím ale netvoří dostatečně souvislou plochu. Přesto na něj už někteří nedočkavci navzdory nebezpečí vstupují. Možnosti bruslení závisí na intenzitě mrazů. Ke zprovoznění bruslařské magistrály propojující Frymburk, Přední Výtoň a Lipno nad Vltavou musí mrznout deset až patnáct dnů.
včera v 20:19

Porodnost i letos klesne na další historické minimum

V Česku se narodilo nejméně dětí v historii. Podle průběžných dat zdravotníků letošek skoro s jistotou překoná loňské minimum. Někde hlásí téměř o pětinu méně novorozenců. Potomky teď přivádějí na svět hlavně ženy z populačně slabších 90. let. Jejich matky měly děti přibližně o pět let dřív. V kombinaci s dalšími faktory čekají odborníci nízkou porodnost i v příštích letech.
včera v 20:04
Načítání...