Majitelé bytů z Prague Mariny se mohou vrátit domů

Praha - Evakuovaní obyvatelé z bytů v komplexu Prague Marina v pražských Holešovicích se dnes večer mohou vrátit do svých domovů. Stavaři dům zajistili kovovými podpěrami, podle odborníků je stabilní. Přesné příčiny potíží zatím nejsou známy. Hasiči v neděli kvůli narušené statice domu vystěhovali asi třicet lidí.

„Na základě zjištění statika je budova schopná bez omezení plnit svou funkci. Nosné konstrukce jsou bezpečné a bytový dům lze řádným způsobem užívat,“ uvedl mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák. Informaci potvrdil i statik Václav Kučera.

Metrostav namontoval do suterénu a prvního poschodí síť železných vzpěr, které dům podpírají. Jde ale o dočasné řešení. Teprve na základě výsledků znaleckého posudku bude určen další postup. Samotná výměna vadných prvků konstrukce se uskuteční za plného provozu. Lidé tak už podle Metrostavu své domovy opouštět nebudou.

V části bytového domu se v neděli zdeformovalo několik sloupů konstrukce. Podle prvních informací mohl být jednou z příčin teplotní šok. Dům je totiž postaven z betonu a oceli, přičemž kov reaguje na teplotní změny jinak než beton. „Případnými dalšími příčinami by mohly být nedostatky v projektu, nedostatky v provedení ocelových stojek, mohla by to být i skrytá vada materiálu,“ uvedl statik.

Policie případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. „Nyní čekáme na výsledky znaleckých posudků,“ řekl mluvčí policie Jan Daněk. Vypracování expertíz podle něj může trvat i několik měsíců.