Majitel vinice Šobes usiluje o její zapsání na seznam památek UNESCO

Události: Archeologické nálezy na vinici (zdroj: ČT24)

Vinici Šobes v Národním parku Podyjí zkoumají archeologové. Oblast patří k historicky nejzajímavějším místům na jižní Moravě. Kosti nebo kusy keramických nádob staré tři tisíce let je možné najít už deset centimetrů pod povrchem. I proto majitel vinice usiluje o její zapsání na seznam památek UNESCO. Zatím žádná z českých a moravských vinic na seznamu není.

Už druhé léto tráví znojemští archeologové mezi bobulemi ryzlinku rýnského ve vinici Šobes v Národním parku Podyjí, kde bylo pravěké sídliště. Pokračují ve výzkumech, které zahájili v loňském roce. Archeologové očekávají další nálezy z mladší a pozdní doby bronzové, popřípadě ze starší doby železné.

Archeolog David Rožnovský popisuje naleziště (zdroj: ČT24)

Archeologický výzkum financuje Znovín Znojmo, který je většinovým majitelem vinice. Znovín chce na místě vysadit nové vinice, které by archeologické nálezy mohly poškodit. Podle průzkumu pak zvolí hloubku orby. „Do místního archeologického ráje nechceme vrtat hlouběji, ale půjdeme cestou podsazování,“ vysvětlil generální ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Firma chce vinice zapsat na seznam památek UNESCO.

Čím víc toho v zemi z historie vinice zůstane, tím větší je pravděpodobnost jejího zápisu. Firma zatím shromažďuje podklady. Historie vinice, mikroklima i charakter vína i to, že je lokalita řazena mezi deset nejlepších vinařských poloh v Evropě jsou podle ředitele vinařství důvody, proč by měla být viniční trať zapsaná na seznam UNESCO „ Každá významná vinařská země má na seznamu dvě až tři vinice. My bychom měli mít alespoň jednu,“ říká generální ředitel Znovánu Pavel Vajčner.

Památek zapsaných v seznamu UNESCO má v současné době Česká republika dvanáct. O zápis usilují momentálně další zhruba dvě desítky. Je mezi nimi například Národní hřebčín v Kladrubech nebo rybníky v Třeboni. Se zveřejněním na seznamu UNESCO je spojen především větší turismus, na památky s nejvyšší ochranou lze ale v Česku také získat státní dotace.