Magistrát odmítl vznik speciální firmy pro majetek Pražské teplárenské

Pražský magistrát nechce z energetické společnosti Pražská teplárenská vyčlenit dceřinou firmu PT Real Estate, která by měla spravovat její miliardový majetek. Shodla se na tom městská rada. O vznik firmy usiluje majoritní vlastník teplárenské, Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského.

Radní pro majetek Michal Hašek (ANO) původně vedení Prahy navrhoval, aby s vyčleněním nové firmy souhlasilo, návrh ale neprosadil. Podle opozice by šlo o vyvádění miliardového majetku mimo vliv Prahy a možná i o přípravu na prodej části Pražské plynárenské.

O vyčlenění části společnosti bude v pátek hlasovat valná hromada Pražské teplárenské Holding, v níž má Praha většinu a jejíž slovo je pro plánovaný vznik dceřiné firmy klíčový. Konečné rozhodnutí pak padne příští týden na valné hromadě Pražské teplárenské, kde je město naopak v menšině.

Pod dceřinou společnost PT Real Estate by měla přejít desítka firem, které spravují výměníkové stanice především v sídlištních aglomeracích. Některých zdroje z opozice tvrdí, že by na cenných pozemcích měly v budoucnu vyrůst developerské projekty.

V představenstvech všech deseti společností zhruba od poloviny letošního roku působí Ondřej Dolínek, který je bratrem náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD), a také jednatel a zřejmě i majitel realitní společnosti Victory estate Michal Viktorin. Ten by se zároveň měl stát členem představenstva chystané společnosti.

Nové křeslo pro Kleslovou? Ta to popírá

Lidové noviny rovněž informovaly, že by mezi členy představenstva měla usednout také šéfka pražské organizace hnutí ANO Radmila Kleslová, která už od června zasedá v představenstvu Pražské teplárenské. „Paní Kleslová není nominantkou EPH. I do orgánů Pražské teplárenské ji nominoval druhý významný akcionář, tedy hlavní město,“ uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

O nominacích hnutí ANO za město rozhoduje sama Kleslová jako předsedkyně pražské organizace. Ve čtvrtek ale v reakci na její možné angažmá v představenstvu uvedla, že se navrhovaného členství v PT Real Estate už na začátku září z osobních důvodů vzdala.

„Personální nominace za hnutí do orgánů a organizací hlavního města Prahy projednává klub. Personální nominace hnutí na uvolněné funkcionáře schvaluje krajské předsednictvo hnutí,“ citují Lidové noviny ze statutu klubu pražských zastupitelů ANO. „Personální nominace v ostatních případech schvaluje předseda a místopředsedové Krajské organizace Praha.“

Politická činnost:

– Rodačka z Vysokého Mýta (1963) byla od února 2014 do loňského října předsedkyní pražské organizace ANO, od loňského února do září byla také místopředsedkyní celého hnutí.

– V minulosti byla členkou ČSSD (1993–2014), působila i v jejím Ústředním výkonném výboru.

– Od roku 2014 je za ANO starostkou Prahy 10, dříve byla v téže městské části místostarostkou za ČSSD.

Vzdělání a zaměstnání:

– Vystudovala práva v Brně, před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha. Mezi lety 1988 a 1992 pracovala na federálním ministerstvu vnitra. Později se živila jako advokátka a lobbistka.

– Během doby, kdy byla zaměstnankyní ministerstva vnitra, působila také v StB. Týdeníku Reflex řekla, že se v rozvědce ocitla bez vlastního přičinění kvůli zájmu o diplomacii a odmítla zahraniční nasazení s falešným jménem a doklady. Podle týdeníku Euro naopak působila v StB v odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci.

Funkce v orgánech společností:

– V minulosti zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny či IDS Praha, byla viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP. V době, kdy byla předsedkyní pražského ANO a hnutí mělo současně nejsilnější zastoupení v zastupitelstvu a městské radě, byla členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky.

Radmila Kleslová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Pražská teplárenská loni dosáhla čistého zisku dosahujícího k osmi stům milionům korun, celkové tržby činily víc než pět a půl miliardy. Firma zásobuje teplem zhruba 265 000 pražských domácností, administrativní a obchodní centra a velké průmyslové podniky. Dodává také elektrickou energii. Společnost disponuje 39 tepelnými zdroji a teplárenskými sítěmi o celkové délce 696 kilometrů.