Lom u Mělníka brání výstavbě, místní jeho zničení nechtějí

Mělník - Starý opuštěný lom na opuku brání nové výstavbě na okraji Mělníka. Lidé si tam koupili pozemky, ale nemohou stavět, dokud podzemí nebude zcela bezpečné. Místo se už mělo začít zavážet, a to popílkem z elektrárny. Část obyvatel s tím ale nesouhlasí. Sepsali proti tomu už i petici.

Rozsáhlé podzemní prostory jsou jen sedm až devět metrů pod povrchem. Nebezpečí propadu není akutní, ale existuje. Odborníci navrhli zaplavit dutiny popílkem z elektráren. „Lze použít pouze popílek, který byl standardním způsobem certifikován jako stavební materiál,“ říká Igor Němec, náměstek ředitele, Palivový kombinát Ústí. Práce by zřejmě zaplatil stát.

Popílek by podle některých místních lom definitivně zničil

Proti záměru se ale postavili někteří místní obyvatelé. „Ten popílek je v podstatě definitivní řešení, protože to už odtamtud nikdo nedostane, obsahuje těžké kovy, karcinogeny,“ říká Michala Hradecká, členka petičního výboru. „Předpokládá se, že celý historický Mělník od raného středověku je postaven z vehlovické opuky,“ dodává Martin Král, znalec mělnického podzemí. V podzemí žijí také netopýři. Odpůrci navrženého řešení proto žádají posouzení dalších variant. Lom by podle nich stačilo vyztužit nebo podepřít.

Aby se ale mohlo na povrchu stavět, podle báňských předpisů se musí lom zlikvidovat, výztuhy ho jen zajistí, a stavět nepůjde. „Hledáme kompromis tak, aby nebyl vlastník pozemku poškozován, a na druhé straně, aby výjimečnost tohoto území byla zachována,“ uvedl Ctirad Mikeš (ČSSD), starosta Mělníka. O tom, co bude s lomem dál, napoví rozhodnutí krajského úřadu, jestli ochrání podzemí jako zimoviště netopýrů.

Milan Brunclík k lomu u Mělníka (zdroj: ČT24)