Libereckou nemocnici trápí nedostatek specialistů pro infekční oddělení

Liberec - Poté, co musela liberecká nemocnice od listopadu uzavřít infekční oddělení, už funguje ve městě alespoň infekční ambulance. Region dlouhodobě trápí nedostatek specialistů, i přesto chce nemocnice znovu otevřít lůžkovou část v létě. Celé oddělení bude fungovat také v době konání mistrovství světa v lyžování.

Chybí nám lékaři, o pacienty na 26 lůžkách se tak nemá kdo postarat, a proto infekční oddělení proto dočasně uzavíráme, oznámilo na konci října vedení Krajské nemocnice Liberec. Lékařský náměstek nemocnice Martin Zítek již 24. října prohlásil: „Paní primářka a její kolegyně odcházejí do privátní praxe, další tři lékařky s atestací z infekčního lékařství jsou buď těhotné nebo již na mateřské dovolené.“ A ředitel liberecké pobočky VZP Jiří Benedikt tehdy dodal: „V současné situaci je to poměrně velký problém.“

Po šesti týdnech přichází dobrá zpráva, díky specialistům z pražské nemocnice Na Bulovce se v Liberci otevírá alespoň infekční ambulance. Podle lékařů se tím vyřešil hlavní problém. "Je důležité, abychom zajistili v rámci infekční medicíny řešení akutních stavů, například pokousání psy, následně vztekliny a některých očkování, uvedl ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný.

Nemocnici se navíc podařilo zajistit i fungování lůžkové části, na její otevření si ale budou muset pacienti počkat do půlky příštího roku. Mezitím si ještě oddělení odbude dočasný provoz, a to v době konání lyžařského světového šampionátu, nemocnice totiž musí být připravená na variantu, že vypukne nějaká epidemie. Náměstek Martin Zítek doplnil: „Pokud by došlo k nějaké epidemii, budeme schopni péči zajistit, abychom nemuseli odesílat pacienty jinam.“

Infekční oddělení se potýká s nedostatkem lékařů dlouhodobě, vedení nemocnice však věří, že se situace stabilizuje. Mimo jiné i díky nadstandardním platovým podmínkám.