Kvůli restitucím padlo na kraje 31 žalob. Přes dvacet z nich je o majetky v Praze

U český soudů skončilo už 31 sporů o navrácení majetků mezi církví a kraji. Restituční spory vznikly podle kardinála Dominika Duky asi u tisícovky objektů. Na jednání České biskupské konference s asociací krajů v Brně uvedl, že by raději nalezl kompromis a na řešení sporů se chce domluvit mimosoudně. Stejně jako jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) doufá, že další žaloby už nepadnou.

„Snaha na obou stranách je, uhájit to, co je moje,“ uvedl Duka. Na jednání se zástupci biskupů i hejtmanů shodli na tom, že spory končí u soudu pouze tehdy, pokud nedokážou nalézt kompromis. „Vyzýváme k dohodě. Naším cílem není jít za každou cenu k soudu,“ dodal kardinál.

Hejtman Hašek upozornil, že zákon o majetkovém narovnání nepočítá s tím, že by obce nebo kraje měly měly vydávat nějaký nemovitý nebo movitý majetek církvím. „Přesto evidujeme už 31 žalob ze strany římskokatolické církve,“ uvedl Hašek. Zákon o církevních restitucích umožňuje jednání o zhruba 30 tisících nemovitostí a dalším majetku. Požadovanému navrácení se ale někdy brání dosavadní majitelé. Právě v takových případech podává církev soudní žaloby.

Kardinál Duka a Hejtman Hašek hovoří o žalobách (zdroj: ČT24)

Většina žalob je kvůli majetkům v Praze

Bez nalezení kompromisu už 31 z těchto případů skončilo u soudu. Před dvacet z nich se týká majetků v Praze. Podle Duky s Haškem je to proto, že v hlavním městě je mnohem vyšší cena nemovitostí než ve zbytku republiky. Na jižní Moravě se žaloba týká souboru obrazů v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.

„Tyto kauzy nesmí zmrazit či jakkoli ovlivnit spolupráci mezi kraji a církvemi,“ zdůraznil jihomoravský hejtman Hašek. Upozornil, že spolupráce mezi oběma stranami je rozvinutá zejména v kulturní oblasti, především v ochraně sakrálních památek.

Mezi nejznámější stavby vrácené církvi patří kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, který je od roku 1994 zapsaný na seznam UNESCO. Z movitého majetku, nařídil loni v prosinci pražský městský soud Národní galerii vrátit gotický obraz Madony z Veveří. Tu si nárokovala římskokatolická církev také na základě restitucí.