Kvůli hluku možná nebudou smět řidiči vyžívat celou dálnici D11

Východní Čechy - Práce na dálnici mezi Chlumcem nad Cidlinou a Hradcem Králové finišují. Dokončeny mají být ještě před Vánoci. Objevil se ale nečekaný problém. Krajské hygienické stanici v Pardubicích se nelíbí, že auta budou sjíždět u obce Libišany blízko Hradce Králové.

Čtyřicet kilometrů dálnice od Poděbrad po Hradec Králové se otevře nejpozději 21. prosince. Vybudovat se stihne i provizorní sjezd čtyři kilometry před krajským městem. Zda ale budou moci motoristé provizorní sjezd využívat, není zatím jisté. „Ten úsek dokončen každopádně bude, protože stavební povolení je pravomocné a stavební práce dále probíhají,” říká generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Petr Laušman.

„Najednou do toho přišlo stanovisko krajského hygienika Pardubického kraje, který vydal negativní stanovisko, že to nepustí přes Libišany. A je mu zřejmě jedno, že se provoz a hluk v Libišanech asi nezvýší, ale v Novém městě se zvýší desetkrát, stěžuje si starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.

Pokud by řidiči nemohli u obce Libišany blízko Hradce Králové sjíždět, přišlo by vniveč 15 km nově vybudované dálnice. Ta by totiž končila v poli. „Pokud za ten zhruba měsíc, který nám zbývá, nedojdeme k nějakému kompromisnímu řešení, tak se dálnice od Nového města až po prostor před Hradcem Králové nebude smět používat, což by byla obrovská chyba a byl by to špatný signál do celé Evropy,” myslí si radní Pardubického kraje Ivo Toman.

Podle Miroslava Uchytila není možné připustit, aby celá doprava z dálnice u Nového města znovu sjížděla do města. To by prý znamenalo absolutní dopravní kolaps. Ředitel krajské hygienické stanice nebyl dnes k zastižení. Silničáři ale doufají, že se s hygieniky nakonec domluví

Na přivaděči směrem k Hradci Králové ještě chybí vrstvy ze štěrkodrti, odvodňovací žlábky a poslední vrstva asfaltu.