Krajští úředníci znemožnili jednání karlovarských zastupitelů

Karlovy Vary – Radní Karlovarského kraje zakázali městským zastupitelům, aby se jako obvykle sešli v jednacím sále krajského úřadu. Jeho úředníci vyhlásili, že akce na úřadě není vítána. Měli prý obavy, že by mohli být spojováni s avizovanou demonstrací hokejistů. Město totiž v novém rozpočtu plánuje snížit dotaci pro hokejový klub o více než milion korun. Jenže městští zastupitelé potřebovali schvalovat hlavně podporu zaměstnancům krachující porcelánky, kteří na peníze čekají již delší dobu.

Zaměstnanci porcelánky ve Staré Roli chtěli peníze od města použít na nájmy, energie, obědy dětí a jízdenky do škol, někteří lidé jsou už tři měsíce bez výplat. Rozhodnutí kraje se proto odborářům nelíbí, čekat musejí další tři neděle. „Pomoc zaměstnancům se protahuje a jejich sociální situace se samozřejmě zhoršuje,“ zdůraznila předsedkyně odborové organizace společnosti Starorolský porcelán Jana Grecmanová. Kvůli úsporám chce město snížit dotace hokejistům, ti hrozili demonstrací při jednání městského zastupitelstva v areálu krajského úřadu. „Když sem přijde protestovat 300 malých dětí s rodiči, tak všichni, kteří se podívají na televizi, budou říkat: 'Aha, to kraj za to může.' A to jsme nechtěli,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Náměstek primátora Karlových Varů Jiří Kotek (ALTERNATIVA) však nesouhlasí: „Rozhodnutí pana hejtmana vnímám jako teatrální mocenskou samolibost, protože rozhodne o tom, že městské zastupitelstvo krajského města nemůže zasedat ve veřejných prostorách na krajském úřadě. To je skandální.“

Zástupci kraje tvrdí, že pomoc lidem ze starorolské porcelánky město vytáhlo účelově na poslední chvíli. „V materiálech se žádný tento bod neobjevil,“ prohlásil opoziční zastupitel města Tomáš Hybner (ČSSD) a hejtman Novotný dodal: „Já argumentu, který město uvádí, zkrátka nevěřím.“ Odboráři z porcelánky požádali město, které už jednou v podobném případě pomohlo, o peníze ze speciálního fondu teprve minulý týden. Náměstek Kotek vysvětluje, že narychlo upravoval pravidla pro vyplácení pomoci tak, aby peníze mohli dostat zaměstnanci starorolské porcelánky.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Vedení kraje tvrdí, že město mohlo svolat zastupitelstvo už na tento pátek. To ale zástupci města odmítají s tím, že by porušili jednací řád.

Zaměstnanci porcelánky ve Staré Roli chtěli peníze od Karlových Varů použít na nájmy, energie, obědy dětí a jízdenky do škol.
Zdroj: ČT24