Kraj zvažuje pronájem karlovarské a chebské nemocnice

Karlovy Vary – Vedení Karlovarského kraje zvažuje pronájem nemocnic v Karlových Varech a v Chebu, které tvoří Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN). Tento plán ovšem rozděluje vládnoucí koalici, záměr se nelíbí komunistům a ani sociální demokraté nejsou v otázce pronájmu jednotní. Nemocnici v Sokolově už zástupci kraje pronajali a o zbývající dvě má prý zájem hned několik soukromých společností.

Pronájmu nemocnic v Chebu a v Karlových Varech by se nebránil hejtman Josef Novotný (ČSSD), ovšem pouze za splnění celé řady podmínek. Na pronájmu by se musely shodnout všechny subjekty, kterých se to týká - tedy koalice, lékaři z nemocnic i představitelé Karlových Varů a Chebu. „K tomu došlo v případě Sokolova. Na pronájmu se shodla krajská reprezentace, vedení radnice, odborníci a podporu slíbila i Sokolovská uhelná,“ podotkl Novotný. 

Proti pronájmu karlovarské a chebské nemocnice se ostře postavili odboráři, podle nichž nesmí zdravotní péče v kraji podléhat jen zájmům podnikatelů. „Myslím si, že to bude velká katastrofa, co se týče poskytování péče pro široké vrstvy lidí,“ varoval předseda karlovarských odborů Peter Igaz. Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) pak podotkl, že zřejmě kraj neví, jak nemocnice spravovat, aby hospodařily alespoň na nule. O problému chtějí krajští politici se svými partnery dál jednat. Se zástupci města by se měl hejtman sejít už v pondělí. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Kvůli pronájmu se hádají dva radní za ČSSD

Do sporu, v němž nechyběly ani výhrůžky stranickým řešením a osobní invektivy, se dostali radní Václav Larva a Jaroslav Bradáč (oba ČSSD). První jmenovaný pronájem podporuje, nemocnice totiž v minulých letech hospodařily se ztrátou a jejich situaci je prý třeba řešit se zaměřením na jejich stabilizaci a rozvoj. Podle Bradáče je ale pronájem zbytečný, a kdyby kraj nemocnice pronajal, chyběla by protiváha vůči soukromým zařízením. 

Larva, který má na kraji na starost zdravotnictví, ovšem zpochybnil odborné znalosti a schopnosti Bradáče, jenž zodpovídá za zemědělství. Podle hejtmanova náměstka Martina Havla (ČSSD) je tento spor nešťastný. „Můžeme mít různý názor na věc, ale navenek bychom měli vystupovat jednotně,“ uvedl.