Náhrobky místo pomníku. Třebíč opraví hroby vojáků z první světové

Zprávy: Třebíč opraví sto let staré náhrobky vojáků (zdroj: ČT24)

Hroby vojáků, kteří během první světové války zemřeli v třebíčském lazaretu, nechá radnice opravit. Vytvoří tak pietní místo, které bude připomínat válečný konflikt v regionu.

Zapomenutých náhrobků s neznámým jménem sníh na třebíčském hřbitově ukrývá padesát. „Jsou to vlastně památníky i s ostatky vojáků, kteří za první světové války zemřeli v třebíčském lazaretu. Písmo už není moc čitelné a desky jsou sešlé,“ vysvětluje mluvčí městského úřadu v Třebíči Irini Martakidisová.

„Náhrobky jsou původní z doby, kdy se osadily. Od té doby se na nich nedělal žádný zásah,“ doplňuje bývalý správce hřbitova Robert Bosák.

Hřbitov v Třebíči - odkryté náhrobky vpravo
Zdroj: ČT24

K obnově náhrobků se teď rozhodlo město, obnova vyjde na 360 tisíc korun. Většinu částky chce získat Třebíč z dotace ministerstva obrany. Úřad ale podobných žádostí na obnovu válečných hrobů za poslední dva roky řešil 166, uspěla přitom jen necelá polovina.

Opravovat se tak nejspíš bude i bez dotace. V Třebíči není žádný pomník obětem první světové války a podle místostarostky Marie Černé oprava náhrobků svým významem chybějící pomník předčí. Nové náhrobky chce radnice odhalit příští rok u příležitosti stého výročí konce války.

Snímek z třebíčského lazaretu
Zdroj: ČT24

Pod zapomenutými náhrobky nejspíš leží i místní

O osudu většiny zesnulých vojáků z třebíčských hrobů se dnes moc neví. Historikovi zdejšího muzea Jaroslavu Baštovi se přesto povedlo zjistit, že mezi nimi jsou i místní lidé. „Valná většina z nich jsou zranění u rakouské armády. Podle jmen se mohlo jednat i o Třebíčáky,“ říká Bašta.

Vojáci zemřeli v místních lazaretech. V době první světové války byly tři poblíž městského centra. První budova přímo v areálu nemocnice šla loni k zemi. Druhý lazaret sídlil v budově gymnázia a třetí v Národním domě, kde je dnes kulturní středisko a informační centrum.

Lazarety v Třebíči
Zdroj: ČT24