Kouzelníci vyrazili mezi děti

Hradec Králové – Kouzlení jako charitativní projekt. Skupina francouzských kejklířů a kouzelníků Kouzelníci světa rozveseluje děti, které to nejvíce potřebují. Čarodějové se svými triky letos dorazili i do českých sirotčinců a nemocnic. Vystoupení se odehrávají moderní formou tak, aby udržela neustálou pozornost neposedných dětských diváků, kteří jsou také sami zapojováni do představení a stávají se tak přímými účastníky čarování a her a dalších kouzelnických experimentů.

Obyčejný den na dětském oddělení, trochu ale protknutý magií. Kouzelníci světa si však nejprve musí vydělat peníze na komerčních akcích, až pak mohou vyrazit za charitou, kde svými triky rozveselují nemocné či opuštěné děti. „Mám jednu krásnou a zároveň smutnou vzpomínku. Když jsme hráli ve Francii na dětské onkologii, byla tam holčička, která se nemohla už vůbec hýbat. Když jsme přišli, po měsících se začala znovu smát, ač u toho měla velké bolesti a vyčerpávalo jí to. Tehdy jsem ale skutečně cítil, že to, co děláme, má význam,“ uvedl kouzelník Fabien Stocklin.

Skupina zatím připravila představení pro více než 8 tisíc dětí. Jezdí po celém světě, vedle domácí Francie už kouzelníci putovali i po Afghánistánu, Senegalu nebo Burkyně Faso, kde hráli najednou až pro 400 dětí. „Lidé v Africe v sílu magie skutečně věří, takže jsme si museli dávat pozor, abychom je příliš nešokovali. Hráli jsme si proto spíš na takové klauny, aby bylo jasné, že to je jen hra. To tady v Evropě se můžeme odvázat,“ doplnil Tom Costalini.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

V Česku hráli kouzelníci tento týden hned na několika místech, od Hradce Králové až po Žatec. Tam jim děti navíc připravily překvapení, v místní škole pro ně uspořádaly speciální program.

Kouzelníci světa jsou v České republice už celkem potřetí. Jelikož jsou velmi oblíbení, chystají se sem i příští rok.