Komunální politika v malých obcích netáhne, leckde chybí kandidáti

Praha/Lanžov (Královehradecko) - Zatímco finančně i logisticky náročná kampaň v boji o zastupitelská křesla ve velkých městech vrcholí, pro mnohé obce jsou komunální volby formalitou s předem očekávaným výsledkem – o práci v zastupitelstvu na menších vesnicích totiž není zájem. Důvodů je hned několik – kvůli blízkým vztahům obyvatelstva téměř ztráta soukromí nebo množství povinností, které obce s malým rozpočtem jen těžko dokáží naplnit. Leckde tak budou lidé v nadcházejících volbách moci vybírat jen z jediné kandidátky. V Královehradeckém kraji se takových obcí najde hned padesát.

Komunální volby přinášejí v řadě obcí už poněkolikáté stejný scénář – kandidátní listina čítá beze zbytku přesný počet volných míst v zastupitelstvu. Lidé se do komunální správy ve svých obcích příliš nehrnou. „Zájem je velice malý. Kritické hlasy jsou, ale pokud se jedná o práci a zodpovědnost, tak to lidé odmítají,“ vysvětlil starosta východočeské obce Lanžov. Práce v zastupitelstvu na vesnici ale má i další úskalí. Starosty nejčastěji trápí ztráta soukromí i náročná administrativa.

Iveta Šimková, starostka Dubence: „Lidé se tady osobně znají a komunální politika je hodně osobní. Ovlivňuje i jejich osobní život - určitě více než ve městě.“

Dagmar Jarošová, starostka Vilantic: „Práce je čím dál náročnější, jak papírování, tak různé povinnosti, které nám ukládá stát.“

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Najít alespoň tolik kandidátů, aby zaplnili volná místa v zastupitelstvu, proto bývá složité. Ačkoliv mnohde vlastně nebude z čeho vybírat a kandidáti mají své zvolení dopředu prakticky jisté, neděje se nic nezákonného. „Jestliže se rozhodnou, že bude jedna kandidátka, zákon tuto možnost umožňuje,“ dodává koordinátor voleb ve Dvoře Králové nad Labem Jan Černík.