Kateřina Šedá chystá v Brně hromadné rande. Čtyřmilionová podpora však budí zlou krev

Výtvarnice Kateřina Šedá chystá projekt, který bude součástí oslav 100. výročí od vzniku samostatného Československa. Vybere 1918 lidí z obou zemí, kteří dostanou možnost se seznámit. Kvůli podpoře přes čtyři miliony korun ze státní a městské pokladny se ale autorka dočkala negativních ohlasů od opozice i části veřejnosti. Dokonce zvažovala, že projekt realizovat nebude.

Zbytečně vyhozené peníze, které by šly použít na něco smysluplnějšího. Seznamování, podle kritiků projektu Kateřiny Šedé, patří do komerční sféry. „Z některých reakcí lidí jsem byla zklamaná,“ řekla před páteční schůzkou s brněnským primátorem. Sama si prý sama dělala průzkum a už se jí přihlásily stovky zájemců. Primátor Petr Vokřál (ANO) ji nakonec přesvědčil a příprava projektu bude pokračovat.

Se vztahy na tom dnes nejsme nejlépe

Netradiční rande pro 1918 lidí bude součástí festivalu Re:publika, který se ke stému výročí vzniku Československa uskuteční v Brně od 26. května do 17. června. Festival za více než sto milionů korun nabídne i další program pro všechny věkové kategorie, ve kterém bude reflektovat historii, umění, vědu, zábavu i významné osobnosti a události.

„Projekt Kateřiny Šedé se mi líbí, je to propojení několika rovin Re:publiky. Té technicistní hmoty s lidským potenciálem. Je to o slabině dnešní doby, kdy na tom ve vztazích nejsme nejlépe,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál (ANO). Projekt podporuje i primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) a radní Petry Rusňákové (ANO), podle kterých je netradiční rande akcí, která zajistí festivalu dobrou propagaci.

Kateřina Šedá vysvětluje smysl svého projektu (zdroj: ČT24)

Podle Kateřiny Šedé se mohou zúčastnit lidé z České i Slovenské republiky bez věkového omezení, nejlépe polovina žen a polovina mužů. Hledat je bude na seznamkách i v obcích, zájemci se mohou hlásit i sami na e-mailu rande1918@seznam.cz.

Vybrané jedince pak dopraví do Brna na výstaviště a dál se uvidí. Autorka projektu totiž nechce prozradit další podrobnosti. Tajemství a moment překvapení i pro ty samotné lidi je podle ní důležitou součástí akce.

Šedou proslavily Bedřichovice i Brnox

Kateřina Šedá má s podobnými projekty zkušenosti. Renomé si udělala hlavně tím, že vzala obyvatele Bedřichovic u Brna do Londýna, tam před Tate Moderne dál žili jako na vesnici a stali se jakousi živou výstavou. Absolventka pražské Akademie výtvarných umění u Vladimíra Kokolii zasahuje i do jiných oborů. Například za Brnox, netypického průvodce brněnskou čtvrtí Cejl, na němž se podílela, získala ocenění Magnesia Litera i v soutěži Nejkrásnější české knihy.