Kašava a Heřmanov chtějí být evropskou vesnicí. Sázejí na tradice i soudržnost mezi lidmi

Události: Kašava se utká s vesnicemi z celé Evropy (zdroj: ČT24)

Vítězové posledních dvou ročníků Vesnice roku, Heřmanov na Vysočině a Kašava na Zlínsku, se účastní mezinárodního kola soutěže. To se pravidelně koná jednou za dva roky. Kašava chce mezinárodní komisi oslovit hlavně svými dlouholetými tradicemi. Heřmanov, kde byli komisaři v úterý, zase vsadil na velkou soudržnost mezi lidmi v obci.

Tříčlenná mezinárodní komise posuzuje hlavně vzhled, tradici i kulturu vesnic. Zajímají ji také vize do budoucna a rozvojové, územní a strategické dokumenty. „To zasazení obce do údolí Dřevnice je jedinečné, každý, kdo se tu zastaví, tak se mu tu líbí a rád se sem vrací,“ řekl starosta Kašavy Josef Jarcovják, který doufá, že stejně zapůsobí obec i na komisaře. „Jeden z nich je architekt, druhý zemědělec a třetí je ekoložka,“ dodal starosta.

Před dvěma lety zvítězila Kašava také díky lidovým tradicím. „Máme tu už skoro padesát let valašský soubor, porotci ocenili i lidovou architekturu, udržuje se i tradiční výroba dřevěného porculánu. Z něj tu pak vyrábíme dřevěné žebříky a další předměty. Kromě toho udržujeme i tradiční akce jako masopust nebo kácení máje,“ popsal Josef Jarcovják.

Rozhovor se starostou Kašavy Josefem Jarcovjákem (zdroj: ČT24)

Starostka Heřmanova: U nás je to o lidech

Už v úterý přijela komise do Heřmanova u Žďáru nad Sázavou. Výhodou obce je podle starostky pospolitost místních. „U nás je to o lidech. Jsme finalisti s nejmenším počtem obyvatel za celých 24 let,“ řekla starostka Heřmanova Pavla Chadimová. Porotci si mohli prohlédnout obec a její okolí z koňského hřbetu.

Obě obce se utkají s třiadvaceti dalšími vesnicemi z celé Evropy. Nového vítěze vyhlásí pořadatelé z evropské společnosti ARGE pro rozvoj venkova a obnovu vesnic 20. září v rakouské obci Fliess, která v mezinárodní soutěži zvítězila před dvěma lety.

Lidé z Kašavy i Heřmanova se slavnostního vyhlášení zúčastní. „Plánujeme tam vypravit dva autobusy, bude to další příjemná akce pro lidi z vesnice. O výhře ale spíš nepřemýšlíme,“ dodal starosta Kašavy Jarcovják.

  • Evropská cena obnovy vesnice (Europäischer Dorferneuerungspreis) je mezinárodní soutěž venkovských obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice se sídlem ve Vídni. 
  • Do této soutěže postupují zástupci jednotlivých států či zemí, například za Českou republiku vítězové celostátních kol. Vesnice roku z předchozích dvou let, z Německa vítěz soutěže Unser Dorf hat Zukunft (Naše vesnice má budoucnost) atd. 
  • V soutěži je oceňována dlouhodobá snaha venkovských obcí o všestranný rozvoj. Klání dominují obce německojazyčných zemí, ale účastní se i obce dalších zemí, zejména střední Evropy.
  • Zdroj: wikipedia.cz