Karlovy Vary zastavily soudní spory s dodavateli rekonstrukce Městského divadla

Karlovy Vary - Město chtělo vymoct peníze za nekvalitně provedené práce zpět. Jenže pět z osmi případů už město u soudu prohrálo a spory tak kvůli narůstajícím výdajům za soudní výlohy Karlovy Vary ukončily.

Rekonstrukci divadla za 270 milionů korun město dokončilo před deseti lety. Chvíli na to začalo do budovy zatékat, opadávala omítka, rozklížily se dveře a pod diváky praskaly sedačky. Problémy jsou tu dodnes. Dva nezávislé audity provedené tři a pět let po rekonstrukci ukázaly, že firmy předražili práce a vybavení divadla až o 20 milionů korun.

Bývalá náměstkyně primátora Karlových Varů Monika Makkiehová (ODS) sdělila, že město vyzvalo firmy, které se podílely na rekonstrukci divadla, ale téměř všechny odmítly jakoukoliv reklamaci. Tehdejší vedení města proto na stavební firmy postupně podalo 8 žalob. Spory skončily až letos. Mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek informoval, že 5 žalob město prohrálo a zbylé proto stáhlo. Prý bylo pravděpodobné, že budou stejně neúspěšné.

Bývalá náměstkyně primátora vidí neúspěch v tom, že zástupci radnice v roce 1998 smluvně zkrátili reklamační lhůty. Firmy tak měly u soudu velkou šanci. Jakub Kaválek k tomu dodal, že podle soudu šlo většinou o promlčené případy. Soudní výlohy za miliony korun trápí město dodnes. Kvůli dluhu 130 tisíc korun mělo před dvěma týdny exekučně odstavené veškeré nemovitosti. „Jednalo se o neuhrazené soudní poplatky právě v jedné z kauz, která má spojitost s divadlem,“ doplnil Jakub Kaválek.

Kauza rekonstrukce divadla ale pro město ještě nekončí. Magistrát zvažuje další právní kroky vůči bývalému právnímu zástupci, například kvůli uplatnění náhrady škody.