Karlovy Vary zaplatí za vyhlášky o hazardu. Město narušilo hospodářskou soutěž

Karlovy Vary musí zaplatit pokutu 734 tisíc korun za vyhlášky omezující sázkové hry a loterie z let 2013 a 2015. Pokutu městu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už letos v lednu, vedení města ale proti rozhodnutí podalo rozklad k předsedovi úřadu. Předseda Petr Rafaj rozhodnutí první instance potvrdil.

„Statutární město povolilo provozování sázkových her a loterií a jiných podobných her jen na adresních místech uvedených v příloze vyhlášek, aniž by výběr adresních míst provedlo na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií,“ uvedl Rafaj.

Tímto postupem vedení města narušilo podle antimonopolního úřadu hospodářskou soutěž. Vyhlášky z let 2013 a 2015 stanovily místa a čas, v nichž lze provozovat sázkové hry, loterie a podobné hry. „Město bude o možnostech, jak reagovat, teprve jednat,“ řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).


Podle Kulhánka ale město zavedlo úspěšnou regulaci hazardu, proti níž neprotestoval nikdo, ani provozovatelé heren. „Pokutu zaplatíme a pak se poradíme s právníky,“ řekl Kulhánek. Doplnil, že už v lednu při udělení pokuty se ozvala Unie herního průmyslu, s kterou město regulaci tehdy připravilo, že by se případně mohla k sankci přihlásit. Proto se město zřejmě spojí i s ní.

Současná podoba vyhlášky je už upravená na základě doporučení ministerstva vnitra a ÚOHS. Obsahuje hlavně pravidla, která musí provozovatel splnit, aby mohl hernu ve městě provozovat.

Pokutu by mohl odložit Krajský soud v Brně

Zatímco podání rozkladu proti prvnímu rozhodnutí úřadu mělo na zaplacení pokuty odkladný účinek, po rozhodnutí předsedy soudu musí město pokutu zaplatit. O dalším odkladu splatnosti pokuty by mohl rozhodnout Krajský soud v Brně, který podobné opatření povoluje ve výjimečných případech. U stejného soudu může město Karlovy Vary také rozhodnutí předsedy ÚOHS napadnout žalobou.

ÚOHS už v minulosti pokuty za vyhlášky o hazardu udělil. Bílinskou radnici stála sankce 245 tisíc korun, v Děčíně dosáhla částky 500 tisíc korun.