Soud potvrdil podmínku pro řidiče, který vybržďoval hokejistu Ujčíka. Muž pracuje jako řidič MHD

Řidiči Viktoru Gajdovi, který nebezpečně vybržďoval bývalého hokejového reprezentanta Viktora Ujčíka, potvrdil krajský soud podmínku. Gajda neuspěl s odvoláním, auta nebezpečně zpomaloval už dříve, pracuje přitom jako řidič MHD brněnského dopravního podniku.

Loni Gajda vybrzdil hokejistu Ujčíka na silnici šestkrát. Událost se stala v únoru na silnici u Brankovic na Vyškovsku. Podle obžaloby Gajda bránil Ujčíkovi v předjetí tím, že opakovaně zrychloval. Přesto ho hokejista předjel. Gajda jeho vůz v obci dojel, začal ho předjíždět a strhl volant doprava. Potom Ujčíkův automobil opakovaným brzděním nebezpečně zpomaloval, až ho donutil zastavit.

Spor se vyhrotil poté, co oba řidiči vystoupili z auta. Bývalý reprezentant vytáhl na Gajdu, který cestoval spolu se synem, pistoli. Jeden z nich měl mít v ruce tyč. Proto Ujčík, s nímž cestoval spolujezdec, donutil posádku legálně drženou zbraní usednout zpět do vozu.

Okresní soud letos v únoru udělil Gajdovi trest za poškození cizí věci ve stadiu pokusu 20 měsíců podmíněně s odkladem na tři roky. K tomu také řidiči MHD zakázal na dva a půl roku řídit. Dosud však trest nebyl pravomocný. Dopravní podnik se k případu nevyjádřil, je ale pravděpodobné, že Gajda kvůli zákazu řízení o místo řidiče přijde.

Odvolací soud: státní zastupitelství mělo podat odvolání

Obhajoba v únoru poukazovala na nevěrohodnost svědků. Soudce Josef Teplý však řekl, že nemá důvod nevěřit Ujčíkově výpovědi, naopak zmínil i možnou nevěrohodnost obžalovaného. Celý skutek oznámil Gajdův syn. Tvrdil, že na ně Ujčík vystřelil, což se ale nepotvrdilo.

Soudce naopak považuje uložený trest s ohledem na charakter skutku i dřívější prohřešky Gajdy za nepřiměřený, co se týče výše trestu, výše podmínky i doby zákazu řízení. Státní zástupce však odvolání nepodával, a proto soud nemohl trest zpřísnit. Odvolací soud za to státní zastupitelství kritizoval.

Viktor Gajda má s dopravními přestupky bohaté zkušenosti, na kontě má téměř dvacet záznamů v kartě řidiče. Kromě překročení rychlosti je to například jízda bez pásu nebo v autě se špatným technickým stavem i vybrždění jiného řidiče, kterého pak slovně napadal.