Jarní výlovy jihočeských rybníků skončily už v zimě

Jižní Čechy - V jižních Čechách zažívají paradox - končí tu jarní výlovy. O dva měsíce dřív než obvykle a navíc ještě dřív, než oficiálně začalo astronomické jaro. Důvodem je mimořádně teplá zima. Rybáři zatím netuší jaký bude dlouhodobý vliv neobvyklého počasí. Na rybníky už se ale začali stahovat i draví ptáci.

Typické výlovy jihočeských rybníků probíhají na podzim a na jaře. Běžně s nimi rybáři začínají koncem března. Letos už ale končí.

Rybáři podle svých slov nepamatují zimy, kdy by, stejně jako letos, většina nádrží vůbec nezamrzla. Přestože začali o měsíc dřív než obvykle, je jim při práci nezvykle horko.

Správci rybníků museli začít s výlovy i proto, že se k vodě výrazně dřív začali stahovat dravci. Bojí se, že ryby budou bez odpočinku pod ledem vyčerpané. Přes zimu ale zároveň ušetřili. „Atypicky teplá zima byla pro podniky lepší díky menší spotřebě elektrické energie, obsluhy i ztrát,“ hodnotí výnosy ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Podobný časový posun zaznamenali i farmáři. Ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Hricová potvrzuje: „Enormně teplá zima uspíšila práce nejen v rybářství, ale i na polích zhruba o měsíc.“

O tom, jaký bude mít mimořádně teplé počasí vliv na ryby, zatím nechtějí majitelé a správci nádrží příliš spekulovat. Jasné to podle nich bude až koncem roku.