„Hluk, pálení smetí, vylévání odpadu do řeky.“ Na obyvatele domu v Boršově míří stížnosti

Události | Spor o dům v Boršově (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Boršova nad Vltavou si stěžují na chování obyvatel domu, ve kterém má žít víc lidí, než pro kolik je určený. Místním vadí například pálení odpadků nebo jejich nošení k cizím popelnicím. Úřady kvůli tomu svolaly jednání s majiteli. Ti pochybení odmítají.

Je to dům na břehu Vltavy. Podle starosty Boršova nad Vltavou Jana Zemana (za Pro Boršov) není jasné, kolik lidí v něm žije, ani to, jak v domě nakládají s odpady. „Hluk, pálení odpadu, vylévání odpadu do řeky, popřípadě, když se blíží pondělní vývoz komunálního odpadu, tak roznesou odpad k připraveným popelnicím,“ tvrdí.

„Problém je, že pálí plasty, pálí bordel, a to i bez dozoru. Byla léta, kdy bylo sucho a my měli strach, že nám kvůli tomu chytne les,“ svěřuje se také jedna z obyvatelek obce Alena Suchá.

„Naší jedinou možností, jak se tomu bránit, je kontrolovat objekt přes různé instituce. A to včetně stavebního úřadu. Jsou tam nezkolaudované byty,“ dodal k tomu starosta.

Jeden z majitelů odmítá pochybení

Samotní majitelé odmítají, že by s nemovitostí bylo něco špatně. Podle nich má objekt vlastní odpad a sedm popelnic. „Všechny bytové jednotky mají své WC. Celkem máme čtyři popelnice pro tříděný odpad a tři pro bytové jednotky,“ brání se jeden z majitelů, Andrey Kroo, v e-mailu zaslaném České televizi.

Také podmínky nájemních vztahů jsou podle něj zcela běžné. „Rovněž je absolutně nepřijatelné tvrzení o nelegálních bytech, neboť nemovitost má tři bytové jednotky a jednu nebytovou,“ dodává s tím, že podle něj byly prováděny několikrát stavební kontroly.

Majitele objektu nicméně českobudějovický odbor životního prostředí vyzval k odstranění černé skládky. Majitelé, kteří mají podle úřadů ruské i české občanství, jsou zároveň předvoláni na jednání. Tam mají vysvětlit nakládání obyvatel domu s odpady i to, kolik osob v budově vlastně žije. Úředníci se s majiteli mají potkat v polovině srpna.