Historickým městem roku 2007 je Jindřichův Hradec

Praha - Historickým městem roku 2007 se dnes stal Jindřichův Hradec. Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky v rámci programu vyhlašovaného ministerstvem kultury. Slavnostní vyhlášení se dnes tradičně odehrávalo ve Španělském sále Pražského hradu, mezi třemi nominovanými byly ještě Šternberk a Uherské Hradiště.

Největším úspěchem Jindřichova Hradce v loňském roce bylo podle pořadatelů soutěže dokončení úpravy rajského dvora bývalé jezuitské koleje, ve které sídlí Národní muzeum fotografie. Ministerský program loni na několik oprav domů a dalších památek dal téměř 2,4 milionu korun a opravily se třeba také městské hradby či zahrady kláštera minoritů.

Titul Historické město roku se udílí od roku 1994 za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón, který každoročně vyhlašuje ministerstvo kultury. Program existuje 15 let a odborníci na něm oceňují především to, že se díky němu na opravy památek sdružují peníze státní, obecní a příspěvky samotného vlastníka památky. Pro letošní rok je v programu celkem 144 milionů korun.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstvo kultury a ministerstvo pro místní rozvoj. Porota letos vybírala ze 42 kandidátů, kteří se do soutěže přihlásili.