Historický skvost dýchne na návštěvníky mystiku již podesáté

Chotěšov – Před deseti lety se parta mladých dobrovolníků, kteří čas od času jezdili dobrovolně pracovat do areálu barokního kláštera v Chotěšově, rozhodla zpestřit menší akcí léto svým kamarádům a rodinám. Zároveň jim poodkrýt krásu ohrožené památky, které věnují kus svého volného času i fyzického úsilí. V tu chvíli snad ani nemohli tušit, že zakládají tradici benefiční akce, která nejen oživí chodem dějin vyhaslou slávu barokního skvostu, ale také potěší na duchu tisíce návštěvníků v letech nadcházejících.

Majestát areálu otevře svou laskavou náruč široké veřejnosti v sobotu 4. srpna od 14 hodin jubilejním desátým ročníkem benefiční kulturní akce Večer pro klášter Chotěšov. K nejatraktivnějším částem programu patří prohlídky běžně nepřístupných míst. „Letos zpřístupníme barokní a gotické sklepy a zcela nově a mimořádně také podzemní štolu v klášterních zahradách a krov kláštera,“ vábí zvědavce do tajuplných míst Pavel Říha z o.s. Chotěšovská vlna.

Dějinami dýchnou slovutná divadelní a šermířská vystoupení, středověké vojenské ležení a ukázky středověkého válečnictví během celého dne. Historické zbroje a výstroje s řemeslnickým trhem doprovodí přednášky a výstavy. Ani v klášterním kostele nebude o bohatý program nouze; o architektonických zajímavostech kláštera Chotěšov tradičně pojedná přední plzeňský architekt Jan Soukup. Nad akcí převzal záštitu biskup plzeňský František Radkovský.

Dramaturg hudební scény Jakub Truneček o jubilejním ročníku:

"Snažíme se o co nejbarevnější výběr účinkujících, jak začínajících nadějí, tak i stálic na české hudební scéně. Letos na hlavním podiu vystoupí finalistka ze soutěže Česko hledá superstar Bára Zemanová s kapelou. Kapela The Aprill slibuje mladý energický indie rock, nové podoby bluesu nabídne těleso Jonathan Gaudet Hot Four s kanadským frontmanem a v neposlední řadě posluchače potěší také plzeňská kapela Girl talk, tedy čtyři zpěvačky a kapela, kteří skvěle interpretují swingové a soulové evergreeny."

Tradice tisícihlavých benefičních večerů začala táborákem pro kamarády

Začátky Večerů pro klášter Chotěšov sahají do roku 2003. „Tehdy nás poprvé napadlo, že by bylo dobré si klášter nenechávat jen tak pro sebe, ale oživit ho a přilákat do jeho útrob návštěvníky ze širokého okolí a seznámit je z jeho pohnutou historií i neutěšenou současností,“ zavzpomínal Pavel Říha. Ještě tentýž rok uspořádali mladí nadšenci první Večer pro klášter Chotěšov přímo v prostorách této památky. „Začátky bývají skromné a ani naše nebyly výjimkou. Vzpomínám si na uvolněnou atmosféru, která tehdy v klášteře panovala a radost nad každým návštěvníkem, který prošel branou kláštera,“ usmívá se nad vzpomínkou mladý muž. Postupně ale zvážní, když líčí, jak s každým rokem návštěvníků přicházelo stále víc, až akce nabyla dnešních rozměrů, kdy si na odpoledne a večer v oáze vznešenosti vyšetří čas i tisíce lidí. „I přesto, že se akce rozrostla do poměrně velkých rozměrů, snažíme se, aby neztratila svůj charakter a ryze benefiční punc,“ zdůrazňuje Pavel Říha a neopomíná dodat srdečné pozvání všem.

První Večer pro klášter Chotěšov
Zdroj: ČT24/Pavel Říha

Chotěšovský klášter mezi 100 nejohroženějšími památkami světa

V roce 2003 zařadila americká nadace World Monuments Fund (WMF), zabývající se ochranou světového kulturního dědictví, klášter Chotěšov mezi 100 nejohroženějších památek světa. Klášter, který je podle nadace „v ubohém stavu kvůli nedostatku údržby“, se tak ocitnul na seznamu vedle takových památek, jako je Velká čínská zeď, Traianův přístav u Říma, asyrské paláce v Ninive a Nimrudu. Evropský prezident tohoto fondu (WMF) Bertrand du Vignaud při své návštěvě chotěšovského kláštera ocenil snahy všech dobrovolníků, kteří v péči o areál kláštera pomáhají. Za velice důležitou považuje snahu přilákat do tohoto objektu návštěvníky. Tyto a podobné aktivity jsou, podle jeho slov, tou nejlepší cestou, jak vzbudit o památku zájem nejen mezi běžnými návštěvníky, ale především silnými finančními partnery.

Zdroj: www.vecerporklaster.cz