Gay festival v Táboře provázejí komplikace

Tábor - Festival gayů a lesbiček v Táboře se komplikuje, radnice si totiž dala několik podmínek. Jednou z nich je uzavírka silnice kudy průvod homosexuálů půjde a za dopravní značení požaduje nečekaně přes padesát tisíc korun. Od dalšího požadavku, kdy měli organizátoři pochod pojistit, město nakonec ustoupilo. Na povolení instalace dopravního značení na silnici kudy průvod půjde, však trvá. Úředníci jsou podle svých slov vedeni snahou ochránit zdraví občanů. Průvod projde Táborem 20. června.

Nemáte potřebné povolení na uzavření silnice, zaznívá z táborské radnice směrem k organizátorům pochodu. Podle nich se ale tímto požadavkem město cíleně snaží znesnadnit přípravu akce. Organizátoři navíc tvrdí, že jejich průvod bude poklidný na rozdíl od pochodů extrémistů, za které zábor silnic česká města platí. „Zajištění hladkého průběhu akce je na městě Tábor,“ prohlásila členka organizačního výboru festivalu Petra Podlahová. Za pravdu organizátorům dává také letitá zkušenost jiných měst. Podle Pavla Štefaňáka z Odboru živnostenského a občanskoprávního Magistrátu hlavního města Prahy nese v případě pouličních průvodů veškeré náklady na nezbytná opatření se zajištěním akce z hlediska dopravních opatření, bezpečnosti účastníků či zajištění veřejného pořádku obec či další příslušné subjekty.

Od dalšího požadavku, kdy měli organizátoři pochod pojistit, město nakonec ustoupilo. Na povolení instalace dopravního značení na silnici kudy průvod půjde, ale trvá. „Jsme vedeni snahou, abychom ochránili zdraví občanů,“ potvrdil tajemník MÚ Tábor Lubomír Šrámek. Petra Podlahová doplnila: „Odbor dopravy nám sdělil, že pokud dopravní značení na objízdných trasách vyznačeno nebude, má pravomoc průvod ukončit.“ Tajemník Šrámek dodal: „Vyčíslili jsme zábor na 50 tisíc korun a to se organizátorům zřejmě příliš nelíbí.“

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Historicky první pochod gayů a lesbiček v Česku prošel loni v červnu Jihomoravskou metropolí, Tábor je druhým městem, kde se uskuteční. V Brně se neobešel bez potyček a policejních zásahů, na ten letošní bude policie dohlížet rovněž.

Do průvodu jsou přihlášeny už  tři stovky lidí a to nejen z Česka, Táborem projdou 20. června.