Dražší vstupné nevadí – turisté se hrnou na hrady a zámky

Praha - Češi ani letos nevynechali výlety do tuzemských hradů a zámků. Památky ve správě Národního památkového ústavu od počátku roku navštívily téměř čtyři miliony lidí. Je to sice meziročně o dvě procenta méně, přesto tržby v porovnání s loňskem stouply o 15 procent a přesáhly tak hranici 350 milionů korun.

Mezi nejoblíbenější české zámky letošního roku patří Lednice, Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou. Kromě chladnějšího počasí v letních měsících přilákalo do tuzemských památek i mnoho speciálních akcí. Mezi ty nejúspěšnější patřily třeba Oživlé památky. „Dá se očekávat, že se nám podařilo zastavit dlouhodobý trend poklesu návštěvnosti, takže z tohoto pohledu je tato sezóna úspěšná, určitě bude úspěšná i z hlediska výnosů,“ podotkl Dušan Michelfeit, náměstek Národního památkového ústavu středních Čech. 

Turisty neodradilo ani dražší vstupné, a to v průměru o šest procent. „Zahájili jsme celou řadu nabídkových činností pro naše návštěvníky, někde jsme prodloužili otevírací dobu, někde zavedli prohlídky i v pondělí a celou řadu akcí, které i generovaly vyšší návštěvnost v těch objektech,“ řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Hrad Křivoklát
Zdroj: ČT24/Stránky hradu

Památky si oblíbili filmaři 

Některým památkám pomohlo k vyšším tržbám hlavně zvýšení vstupného, jinde si pochvalují zájem filmařů. „Křivoklát má pozdně gotickou podobu, takže se do nich umisťují jak pohádky, tak i třeba historické filmy. Filmaři Křivoklát, Točník a další blízké objekty velmi často využívají,“ konstatoval Luděk Frencl, kastelán na hradě Křivoklát. 

Reportáž Lucie Müllerové a Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Památky se nezamknou ani v zimních měsících. V předvánočním období chystá většina hradů a zámků třeba adventní koncerty.