Do plzeňských ulic vyrazili okrskáři, pomáhají i při sousedských sporech

Události v regionech: Do plzeňských ulic se vracejí okrskáři (zdroj: ČT24)

Plzeňskými ulicemi začali procházet strážníci-okrskáři. Každé ráno vyrážejí dohlížet na pořádek hlavně v okrajových částech města – Valše, Bukovci nebo Koterově. Zatím městská policie k hlídkování ve stanovených lokalitách vyčlenila třináct strážníků.

Okrskáři v Plzni začali fungovat s počátkem září. Každý z nich tráví osm hodin ve svém okrsku, buď ho prochází pěšky, nebo ve větších lokalitách jezdí strážníci na kole. Městská policie si od zavedení okrskářů slibuje jejich větší semknutí s vybranou čtvrtí a hlubší porozumění místním problémům.

„Tito strážníci by měli být zkušenější, vstřícní, milí, ochotní vyslechnout osoby a jejich problémy,“ shrnula mluvčí Městské policie Plzeň Dana Krausová. Přímo do ulic vyrážejí několikrát denně. „Můžeme pracovat od šesti ráno do šesti večer a je na nás, jestli nastoupíme hned v šest hodin ráno, nebo jestli si to posuneme. Ale osm hodin musíme být ve svém okrsku,“ shrnula strážnice Kateřina Barfusová.

Za okrskovými strážníky se lidé již za krátkou dobu naučili chodit se svými problémy. Stěžují si například na rychle jezdící řidiče u školy, oslovují strážníky i při sousedských sporech. Právě tak si ostatně okrskář Miroslav Trnka novou práci představuje. „Moje osobní představa je ta, že by se do ulic měl vrátit prvorepublikový četník, kterého lidi znají a on zná ty lidi,“ poznamenal.

Okrskových strážníků je v Plzni zatím třináct, právě takový je tedy i počet okrsků, kde jsou k zastižení. Není to však konečných počet, městská policie chce počet okrsků postupně zvýšit na třicet.