Dilema v Plzni: herny jen regulovat, nebo zrušit?

Plzeň – Tři ze čtyř velkých obvodů v Plzni jednaly o otázce, zda hazard regulovat a dál na něm vydělávat, nebo ho úplně dostat z města, a přijít tak o miliony korun. Vedení Plzně totiž nechalo právě na nich, ať si samy rozhodnou o výherních automatech. Městským částem se to ale příliš nelíbí, nejednotná koncepce hazardu může město rozdělit na dva sporné tábory. Pokud totiž jedni herny zruší, druzí na tom vydělají.

To se týká především centrálního obvodu, který za výherní automaty ročně dostane přes čtyřicet milionů korun. Takovou ztrátu si prý dovolit nemůže, hazard chce proto pouze regulovat. „Pokud nám peníze vypadnou, nebude na zimní údržbu, nebude na úklid,“ vypočítává starosta městské části Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS). Proti němu ale zní hlasy opozice. „Přece nemůžeme řídit obvod Plzeň 3 z peněz pocházejících od gamblerů,“ namítl ve vyjádření pro ČT zastupitel za TOP 09 Ondřej Ženíšek.

První rozhodnutí dnes padlo na městské části Plzeň-Slovany, herny tady zruší úplně. Ročně tak přijdou o více než deset milionů korun, jež podle slov starosty Lumíra Aschenbrenera budou chybět nejen sportovcům a organizacím, které od obvodu dostávají granty. Vedle peněžitých ztrát se jednotlivé obvody obávají také rizika vzniku černých heren. „Budou absolutně neregulovatelné, ztratíme o nich přehled, naroste kriminalita,“ říká doubravecký starosta Michal Chalupný (ČSSD).

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)