Devět lidí se v Praze přiotrávilo oxidem uhelnatým

Praha – Devět lidí se včera přiotrávilo oxidem uhelnatým, tři ženy utrpěly vážnou otravu. Únik jedovatého plynu zřejmě zapříčily netěsnící karmy a komíny. Záchranáři proto apelují na lidi, aby nezanedbávali pravidelné prohlídky plynových spotřebičů a komínů nebo si aspoň do bytu pořídili čidlo, které přítomnost oxidu uhelnatého odhalí.

Zvýšený počet otrav souvisí podle ní s náhlým prudkým oteplením a jde o každoroční jev. Páteční počet přiotrávených lidí, mezi nimiž byl jeden pětiletý chlapec a dvě nezletilé dívky, je však prý mimořádný. Lékaři připomínají, že oxid uhelnatý je bezbarvý a bez zápachu. Když se ho člověk nadýchá, zmalátní a pak ztratí vědomí. Otrava oxidem uhelnatým hrozí mimo jiné vážným poškozením mozkových buněk.

Pokud vlastníte karmu, odvětrávejte místnosti

Zpětný tah zplodin z karmy do místnosti nastane při prudkém oteplení, zejména pokud jsou komíny v horní části výrazně zahřáté od slunce. Při tom se během „mikroinverze přímo v komíně“ stane to, že horní zahřátý vzduch nepropustí vzduch zespoda a utvoří jakousi zátku. Tah komínu se výrazně sníží, někdy až do té míry, že změní směr. Většinou jde o kombinaci s nedostatky v zabezpečení odvodu zplodin v komínu a ve stavebním řešení místnosti. „Oxid uhelnatý se potom začne usazovat v místnosti a působí jako jed,“ uvedl dnes v tiskové zprávě pražský magistrát s odvoláním na hasiče a záchranáře.

Lidé, kteří mají karmu, by měli místnost odvětrávat, ať už oknem, dveřmi nebo větráky. „Zajistit si dohled zvenčí druhou osobou, při koupání po napuštění vany karmu vypnout, omezit používání karmy při enormním slunečním svitu,“ vyjmenoval další možná opatření pražský magistrát. Instalace čidla, které přítomnost oxidu uhelného v bytě zachytí, stojí prý od 1 000 korun výš.