Děti se v létě zabaví i v příměstských táborech

Praha - Řada rodičů řeší, co s dětmi o prázdninách. Cena za klasický letní tábor může být pro některé rodiny vysoká. Alternativou jsou takzvané příměstské tábory, kde se o děti přes den postarají podobně jako ve školní družině.

Kdo nemá po ruce babičku, musí dětem program na prázdniny zaplatit. Čtrnáct dní na letním táboře vyjde zhruba na 4 tisíce. I proto někteří pořadatelé umožňují platit i na splátky. „Když si někdo požádá o zaplacení částky na několik úhrad, tak mu v tom vyhovíme. Musí to ale být zaplaceno v den nástupu na tábor,“ řekl Martin Zezula, hlavní vedoucí tábora Dolce. 

Hlavní výhodou tábora je, že vede děti k samostatnosti. Strávit dva týdny v polních podmínkách je totiž pro mnoho z nich opravdu velká změna. „Elektrikou končíme v jídelně, nenabíjíme dětem ani mobily,“ podotkl Zezula. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Komu se nechce poslat děti na čtrnáct dní do přírody na klasický tábor, může využít takzvané příměstské tábory. Jejich obliba rok od roku narůstá. „Tábor je určen pro děti od první do páté třídy a máme plno,“ konstatovala Šárka Rotterová, vedoucí příměstského tábora v Trutnově. 

Příměstský tábor je zhruba o polovinu levnější než klasický a děti tu bývají jen od rána do odpoledne. Jeho provoz kopíruje obvyklou pracovní dobu rodičů. Denním programem se ale oba typy táborů příliš neliší.