Dětem po mozkové obrně začaly platit rehabilitaci v Klimkovicích pojišťovny. Zatím jen dvě

Rehabilitaci dětí po mozkové obrně začaly platit pojišťovny (zdroj: ČT24)

V Sanatoriích Klimkovice na Ostravsku zahájily terapii první dvě děti s dětskou mozkovou obrnou, kterým opakované intenzivní neurorehabilitace platí pojišťovna. Do nedávné změny úhradové vyhlášky museli celou terapii, která vyjde na desítky tisíc korun, platit rodiče. Smlouvy ale zatím se sanatoriem uzavřely jen dvě pojišťovny.

Sanatoria Klimkovice poskytují intenzivní neurorehabilitace už osm let. „Rodiče za ně hradili podle typu programu částky až šedesát tisíc korun za měsíc. Pokud šlo o doplatek k běžné lázeňské péči. V případě, že dítě nedostalo schválenou ani lázeňskou péči, pak rodiče platili víc než sto tisíc korun,“ řekla mluvčí sanatorií Ivana Gračková.

„Jsem moc ráda, že nám rehabilitaci zaplatí pojišťovna. Syn pokaždé dělá viditelný pokrok, takže to má smysl. Pobyty pro samoplátce si málokdo z rodičů může dovolit,“ řekla matka tři a půl letého Ondřeje Linda Hustáková. Dřívější pobyty jí pomáhaly financovat například dary. „Ideální by bylo, kdybychom mohli jezdit co půl roku, protože pokud už si syn nějaké nové pohybové vzorce osvojí, a nepokračuje v intenzivních rehabilitacích, tak je po čase zapomíná,“ řekla Hustáková. Pomoc pojišťovny vítá i Lucie Kilnarová, matka stejně postiženého Štěpána. „ Potřebuje pravidelně posilovat, aby to tělíčko měl pevné,  zvládal další věci a dělal pokroky,“ řekla.

Pojišťovny musí schválit změnu statusu lůžek

Od roku 2012 prošlo v Klimkovicích speciálními programy víc než dva tisíce dětí, mnohé opakovaně. Tamní sanatoria dosud měla pro děti jen lázeňská lůžka. Ministerstvo zdravotnictví ale schválilo úhradu z veřejného pojištění pouze na lůžkách odborných léčebných ústavů. Sanatoria proto požádala všechny zdravotní pojišťovny, aby jim pro třicet lůžek tento status schválily. Smlouvu s nimi zatím podepsaly jen zdravotní pojišťovny Škoda a Revírní bratrská pokladna.

„Tady v lázních jsme popatnácté s tím, že jedna lázeňská kúra stojí odhadem padesát tisíc korun, takže to už vychází na sedm set padesát tisíc korun, což je šílená darda pro rodinný rozpočet,“ řekla Jana Švecová, jejíž dceři terapie pojišťovna neplatí. Terapie zpočátku financovala například sběrem plastových víček, nyní dcera dostává příspěvek od státu a dvakrát terapii zaplatila nadace. „Popravdě mi to přijde trochu diskriminační. Byla by to pro nás strašně velká pomoc, jezdíme dvakrát do roka,“ řekla Švecová.

  • Dětská mozková obrna je stav způsobený nevratným poškozením některých částí mozku, důležitých pro správný pohyb a udržení polohy těla. Z této definice vyplývá, že hlavní příčinu tohoto stavu – nevratné poškození – léčit nelze.
  • Mezi nějčastější příznaky DMO patří:
    • nenormální nebo zpožděný vývoj pohybových dovedností (například přetáčení se, lezení, sezení, stoj, chůze)
    • ztuhlost, nebo naopak ochablost svalů
    • abnormální držení těla
    • poruchy chůze
  • Zdroj: DMO

Děti potřebují dva čtyřtýdenní pobyty ročně

Hlavním principem intenzivní neurorehabilitace ve srovnání s běžnou lázeňskou léčbou je zásadní rozšíření individuálního cvičení s fyzioterapeutem a četnost pobytů. Odborná studie prokázala, že pro dosažení optimálních výsledků by měly děti absolvovat dva čtyřtýdenní pobyty za rok. Teď tak mají nárok na pobyt dvakrát ročně s podmínkou, že se jejich stav bude prokazatelně zlepšovat.

„My máme dlouhodobě velký počet klientů, kteří o takovou péči měli zájem. Bohužel až do loňského roku nebylo legislativně možné něco podobného hradit. Jakmile se to dostalo do ministerské vyhlášky, tak jsme se rozhodli tuto péči co nejrychleji nasmlouvat,“ řekl ředitel Revírní bratrské pokladny pro smluvní vztahy Václav Janalík. Je podle něj možná výhodou menší pojišťovny, že jí celý proces trval kratší dobu.