Rodiče chtějí pro děti po obrně lepší rehabilitaci. Sesbírali tisíce podpisů

Několik tisíc rodičů z celého Česka už podepsalo petici, ve které žádají ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby pojišťovny hradily intenzivní neurorehabilitaci. Současné specializované cvičení je podle nich krátké a nedostatečné.

V Sanatoriích Klimkovice začaly rehabilitovat první dvě děti, které jsou zařazeny do srovnávací studie s délkou 18 měsíců. Projekt má ukázat, jaký je rozdíl mezi současnou lázeňskou rehabilitací, kterou pojišťovny platí a rehabilitací intenzivní.

Tu pojišťovny nehradí. Rodiče ale uvádějí, že je pro děti s poškozením mozku prospěšná. „Dnes je to nastavené tak, že dítě má půl hodiny rehabilitace. Ale to je naprosto nedostačující,“ řekl předseda Asociace dětí s dětskou mozkovou obrnou Miloš Svoboda.

Pacienti po mozkové obrně (zdroj: ČT24)

Podle neurologa Zdeňka Machálka, garanta výzkumného projektu, který připravují Sanatoria Klimkovice, byl systém úhrad za léčbu postižených osob nastaven v roce 1992. „Peněz je v tom balíku málo. Podle nových poznatků potřebují děti rehabilitovat 3 až 4 hodiny denně, přitom jedna hodina stojí v lázních 1000 korun. Pojišťovna hradí 700 korun denně,“ sdělil lékař, podle něhož mají správně rehabilitovaní pacienti nesrovnatelně lepší výsledky.

Rodiče dětí s neurologickým onemocněním se teď snaží na problém upozornit i petiční akcí. Zatím je podpořilo více než 10 tisíc lidí. A stále přibývají ti, kteří se na léčení snaží sehnat peníze třeba sběrem plastových víček.

  • Dětská mozková obrna je stav způsobený nevratným poškozením některých částí mozku, důležitých pro správný pohyb a udržení polohy těla. Z této definice vyplývá, že hlavní příčinu tohoto stavu – nevratné poškození – léčit nelze.
  • Mezi nějčastější příznaky DMO patří:
    • nenormální nebo zpožděný vývoj pohybových dovedností (například přetáčení se, lezení, sezení, stoj, chůze)
    • ztuhlost, nebo naopak ochablost svalů
    • abnormální držení těla
    • poruchy chůze
  • Zdroj: DMO

Například František, který má dnes 18 měsíců, měl po předčasném narození hmotnost necelé kilo. Brzy se ukázalo, že jej postihla mozková obrna. První intenzivní měsíční neurorehabilitaci absolvoval letos v únoru.

„Největší pokrok je v chůzi. Má zkrácené achilovky,“ dodala jeho maminka Martina Štěpaníková. Na podzim by měl celou proceduru zopakovat. Padesát tisíc korun, které bude léčení stát, ale jeho maminka nemá. Pomoc již nabídli lidé z Hlučína, kteří se zapojili do sběru víček. Pro zaplacení Františkovy léčby jich musejí nasbírat 15 tun.

Rozhovor s neurologem Zdeňkem Machálkem (zdroj: ČT24)

Zástupci Asociace rodičů dětí s dětskou mozkovou obrnou jsou přesvědčeni, že by intenzivní léčení mělo být hrazeno ze zdravotního pojištění. Jejich výzvu „Držíme spolu“ už podpořilo více než 10 tisíc lidí z celé republiky. Mezi nimi i rodiče patnácti dětí, které měly štěstí a dostaly se do srovnávací studie. Bude v ní i dalších patnáct dětí s méně intenzivní terapií, kterou pojišťovny platí.

Studii hradí Moravskoslezský kraj a sponzoři. „Podle toho, jaké budou výsledky a jak studie dopadne, bude na místě diskuze, jak zahrnout tuto metodu do seznamu hrazených výkonů,“ poznamenal Ladislav Fridrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.