Dálnice obcím nepomohla, kamiony přes ně jezdí neustále

Planá nad Lužnicí – Ani po otevření dálnice D3 se menší města nezbavila nákladních aut. Jedním z možných vysvětlení je, že se řidiči vyhýbají mýtnému. Největším zklamáním je nová dálnice pro Planou nad Lužnicí. S návratem kamionů se místní nehodlají smířit.

Silnice v centru Plané nad Lužnicí je plná aut, ačkoliv to po otevření nedaleké dálnice v létě vypadalo, že si město od dlouhých pomalu se sunoucích kolon konečně oddychne. Před otevřením dálnice zde denně projelo až 30 tisíc aut. Kolik je jich nyní, se nyní sčítá. „Je vidět, že se nám sem ty náklaďáky skutečně vrací. Podkladem bude ten průzkum a pak jdeme bojovat,“ řekl starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek. Cílem je omezení vjezdu pro těžká auta.

Problém s velkým množstvím nákladních aut mají i ve Veselí nad Lužnicí. Jistý podíl na tom mají dvě souběžné stavby – protipovodňových opatření a železničního koridoru. I tady ale radnice zjišťuje, jestli dopravu nezhoršila nová dálnice. Na rozdíl od Plané tady může mít svůj díl viny i GPS navigace. Před otevřením totiž objížděly kamiony město po obchvatu, teď se objevují v centru. 

image_522018
Zdroj: ČT24

Obě města se obávají, že se po Novém roce provoz ještě zhorší. Platit za cestu po novém úseku dálnice už totiž budou i osobní auta. 

Planá a Veselí jsou opět plné aut (zdroj: ČT24)