Cínový důl Mauricius: Na pár minut středověkým horníkem

Abertamy –Výjimečnou možnost navštívit cínový důl měli lidé v Hřebečné u Abertam v Krušných horách. Na jeden den byl tento středověký důl nesoucí název Mauricius zpřístupněn, aby se turistům natrvalo otevřel v květnu příštího roku.

Pět let příprav a sedm pater sestupu a první návštěvníci si dnes mohli užít prohlídku hluboko pod zemí. Původní hloubka byla 120 metrů, průvodce ale dnes provázel vodou, bahnem a stísněnými prostory v hloubce asi 90 metrů k hladině vody.

Prohlídková trasa, která měří zhruba 300 metrů, ukazuje, jak se cín dobýval ze skály už před pěti sty lety. „Klasické tesání do skály, odlamování horniny a lidé prakticky vidí, jak ty horníci žili zhruba v 16. století,“ říká starosta Abertam Zdeněk Lakatoš. Na konci cesty je pak asi 17 metrů vysoký dóm vytesaný horníky.

Důl Mauricius byl otevřen v polovině 16. století a v provozu byl dlouhých 300 let. Jeho výjimečnost je v tom, že se dochoval v původním stavu. „V 50. letech se tu dělal lehký průzkum a zjistilo se, že ta vytěžitelnost není dostatečná a od té doby tu prakticky nikdo nebyl,“ vysvětluje starosta. Důl teď slouží jako zimoviště netopýrů. Otevřený tak bude až od května příštího roku.

Cínový důl Mauricius cestuje s návštěvníky do středověku (zdroj: ČT24)