Chytrá parkovací místa, inteligentní lampy. Praha testuje, jaké je „být smart“

Reportáž: Praha testuje režim "chytrého města" (zdroj: ČT24)

Praha startuje několik pilotních projektů spadajících do konceptu „Smart Cities“ – „chytrých měst“. Do ulic v režimu zkušebního provozu umístí lavičky s wifi připojením, parkovací místa, která budou hlásit svou obsazenost, nebo kontejnery, jež samy ohlásí, že potřebují vysypat.

V rámci smart city chce metropole využít moderní technologie pro zlepšení kvality života obyvatel. Nezisková organizace Transparency International (TI) nedávno informovala, že příprava těchto projektů může Prahu ročně stát až 300 milionů korun. Bude je platit městské firmě Operátor ICT.

„Na jedné straně je tu potřeba doplnit a obměnit zastaralý a nevzhledný městský mobiliář, ale zároveň také chceme více vyhovět potřebám lidí,“ řekla před svátky pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Opozice investici zpochybňuje s tím, že je projekt nákladný a že by se primátorka měla věnovat zásadnějším problémům. A jaké novinky si chce Praha vlastně vyzkoušet?

  • Chytré lampy v Praze stojí už v současnosti. Každý ze tří zkušebně osazených strojů měří znečištění vzduchu, hluk, nabízí wifi signál nebo nabíječku pro elektromobily. A samozřejmě svítí.
  • Inteligentní parkovací místa se v průběhu tohoto měsíce objeví na Havlíčkově náměstí na Žižkově. Podle místostarosty třetí městské části Alexandera Bellu (ODS) totiž třicet procent pražské dopravy tvoří lidé hledající místo k zaparkování. Vize smart city počítá s tím, že se volné plochy k stání měly ohlásit samy pomocí mobilní aplikace, která bude propojená s čidly a identifikační smyčkou přímo na chytrém parkovacím místě. Tím by se mělo ulevit i metropolitní dopravě.
  • Multifunkční lavičky, které mají sledovat stav životního prostředí nebo počasí a posloužit také jako nabíječka a wifi, se mají objevit na osmi místech: v centru metropole, na Žižkově a Vinohradech, ale i v Karlíně.
  • Solární kontejnery samy v sobě slisují odpad a v momentě, kdy naplní svou kapacitu, dají pomocí zabudované sim-karty informaci svozové společnosti o tom, že je třeba je vyvézt. Město chce těchto kontejnerů pořídit třicet.
Plán rozmístění chytrých laviček
Zdroj: ČT24

Komfortní město i lepší plánování

Nové technologie by do budoucna mohly posloužit nejen k bezprostřednímu užívání Pražany, ale i ke správě města. Výstupy z měření hluku, které ovládají lampy i lavičky, mohou posloužit k regulaci dopravy, doba, než se naplní chytré koše, pak k efektivnějšímu plánování svozu odpadu.

„Právě to je dalším projektem, který chceme radě předložit,“ potvrzuje primátorka Krnáčová. Nový chytrý mobiliář se bude v Praze zkoušet do podzimu; pak město rozhodne, jestli a případně kde zůstane na stálo.

Inteligentní kontejner
Zdroj: ČT24