Chebská nemocnice dostane nový tomograf - i přes hrozbu žaloby

Karlovy Vary – Chebská nemocnice dostane nový počítačový tomograf za 16 milionů korun. Krajští zastupitelé odsouhlasili, aby radní schválili smlouvu s vítězem tendru – firmou Siemens. Rozhodli tak i přes výhrady zastupitele Jana Horníka (STAN), který pohrozil trestním oznámením kvůli možným pochybením v tendru. Tvrdí, že kraj může pořídit nový tomograf levněji.

Přístroj, který byl vybrán, není podle Horníka tím nejlepším, co se dalo na trhu za vynaložené peníze získat. Svá tvrzení opírá o posudky, jež si nechal k výběru vypracovat. Nechá si ještě vypracovat další posudek, z něhož by mělo jasně vyplynout, v čem nebylo výběrové řízení v pořádku. „Já osobně bych si podpis smlouvy za této situace na odpovědnost nevzal. Nejlépe by bylo tendr zrušit a vyhlásit nový. Alespoň tak by mělo vedení kraje nyní postupovat,“ podotkl Horník. 

Ředitel krajské nemocnice Luděk Nečesaný naopak tvrdí, že vybraný tomograf je špičkovým zařízením a pochvaluje si i cenu, za kterou se ho podaří zakoupit. Oceňuje, že součástí smlouvy je i servis na pět let včetně výměny nejdražšího komponentu přístroje, kterým je zářič. „Argumenty pana Horníka nechápu, je to nesmyslné. Pokud skutečně podá trestní oznámení, budeme postupovat stejně a zažalujeme ho,“ konstatoval Nečesaný. Chebská nemocnice na nový tomograf dlouho čeká a původní přístroj pomalu dosluhuje.  

Hejtman Josef Novotný (ČSSD) uvedl, že věří posudku, podle něhož nedošlo v tendru a ani ve výběru přístroje k pochybení. Potvrzuje to i názor lékařů z Chebu, kteří navrhovali specifikaci tomografu. Ta ale tvořila jen deset procent z kritérií tendru. Rozhodujícím faktorem byla cena. Hejtman poznamenal, že v radě podpoří uzavření smlouvy. „Pacienti nemocnice čekají na tomograf. Už jsou hotové stavební úpravy v nemocnici, zbývá jenom instalování přístroje,“ dodal Novotný.