Chaos v Brně. MHD zdarma kvůli smogu zatím nebude. Lidé přesto jezdí bez jízdenek

Brno zatím nezavede bezplatnou MHD při smogové situaci. Řekl to primátor města Petr Vokřál. Ten o protismogových opatřeních jednal s meteorology, odborem životního prostředí a zástupci dopravního podniku. Z pohledu meteorologů nemá na nynější smogovou situaci doprava zásadní vliv.

V posledních dnech vedení Brna zvažovalo, že by bezplatnou MHD při znečištění ovzduší zavedlo. Chtělo tak lidi motivovat, aby nechali auta doma. Znečištění ovzduší v Brně je sice vážné, spíš než doprava na něj ale mají podle meteorologů vliv zplodiny z topení a z průmyslu. Situace je vždy horší ráno a večer, kdy jsou nízké teploty, a inverze situaci zhoršuje. Naopak přes den za vyšších teplot je koncentrace škodlivin v ovzduší menší.

„Pokud by nejezdilo tolik aut, nějaké snížení znečištění bychom zaznamenali, ale nebylo by to tak dramatické,“ řekl Robert Skeřil z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj je na druhé straně dobré dělat jakékoliv kroky, které ovzduší zlepší. „Je však potřeba to dělat dlouhodobě, nejen při smogové situaci,“ dodal.

Vedení města se rozhodlo, že MHD zdarma v době smogové situace zatím nebude. „Opatření, o kterém jsme uvažovali, by tedy v tento moment nebylo efektivní,“ řekl primátor Petr Vokřál. Radní s myšlenkou zavést MHD zdarma v době smogové situace přišli už minulý týden. Vedoucímu odboru dopravy dali za úkol připravit materiál pro zavedení bezplatné MHD v době smogu. Primátorův náměstek Martin Ander (SZ), který má na starosti životní prostředí, v pondělí řekl, že dnes navrhne v radě projednat mimořádné opatření, aby MHD byla zdarma už od úterka.

Status náměstka Andera na sociálních sítích odstartoval zmatky

Dopravu zdarma sliboval náměstek Ander na Facebooku
Zdroj: ČT24

Anderovo prohlášení ale vyvolalo zmatky mezi obyvateli Brna a neshody mezi koaličními partnery. Brněnská radnice proto svolala mimořádnou tiskovou konferenci, aby zabránila chaosu. „Došlo k určité dezinterpretaci rozhodnutí města. Nešťastně to odstartoval status pana náměstka Martina Andera minulý týden. Ten uvedl na Facebooku, že smog v Brně rovná se MHD zdarma, že o tom právě rozhodla rada. Nic takového se nestalo,“ řekl primátor Petr Vokřál. Podle primátora řada lidí začala městskou dopravou jezdit zadarmo v domnění, že opatření už platí.

Dopravní podnik je k lidem, kteří jedou zdarma a před revizory argumentují smogovou situací, shovívavý. „Kvůli šíření dezinformací z médií a sociálních sítí revizoři lidem vysvětlí, že se zdarma nejezdí a lidi vyzvou k zakoupení jízdenky přes sms nebo u řidiče,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Ve středu už revizoři podle ní tak shovívaví nebudou.

Představitelé města budou dál jednat o tom, jak podobné situace řešit do budoucna systémově. Rada města Brna by možná opatření měla projednat příští týden. Magistrát upozorňuje obyvatele, aby sledovali webové stránky města, kde najdou všechny potřebné informace.

Speciální vysílání ČT24 ke smogové situaci (zdroj: ČT24)

Smogová situace trápí celý kraj. Na všech měřicích stranicích je překročen limit pro koncentraci polétavého prachu v ovzduší, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový. Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

Současné znečištění se do Brna dostalo ze severu a severovýchodu. „Očekáváme, že zhoršené rozptylové podmínky, a tedy zřejmě i smogová situace, potrvají do pátku,“ uvedl ředitel brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jaroslav Rožnovský. Smogovou situaci v Brně meteorologové naposledy vyhlásili 20. ledna, ještě ten den ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj. Odvolali ji o dva dny později. 

MHD zdarma nezavede ani Praha

Při smogové situaci v polovině ledna zvažovalo také vedení hlavního města Prahy zavedení MHD zdarma, nakonec od toho upustilo. Praha zatím nebude přijímat žádná opatření kvůli smogové situaci. Při smogové situaci naopak jezdí zdarma veřejná doprava v Přerově. Podobně tomu bylo v Ostravě během roku 2011. Opatření ale nevydrželo, město ho vyhodnotilo jako příliš drahé. Nejpřátelštější tak ke svým občanům zůstává od roku 2011 Frýdek-Místek, tam jezdí lidé zdarma celoročně.